Het Duitse Dark Fortress is de laatste jaren aan een heuse opmars bezig, en volledig terecht trouwens. Immers, kwaliteitsvolle black metal van onze Oosterburen is er nog steeds te weinig. De band liet al veel goeds horen op 'Stab Wounds', uitgebracht bij het onooglijke Black Attakk-label en werd daarna getekend door grote jongen Century Media. Het twee jaar geleden uitgebrachte 'Séance' sloeg vriend en vijand met verstomming door de kwaliteit van het geheel. En nu is er 'Eidolon', dat vrolijk verder borduurt waar het vorige album was opgehouden en dat tevens een dijk van een black metalschijf is.

De band had te kampen met een bezettingswissel in een zeer belanrgijke positie: die van de zang. Gelukkig weet nieuwbakken vocalist Morean zich prachtig te handhaven en bezorgt hij met zijn gemene rasp de perfecte dosis nijd aan het geheel. Alsof dat nog niet genoeg was, pende hij zomaar eventjes een concept bijeen dat de rode draad van dit album vormt. Waar het allemaal precies over gaat, is nogal moeilijk uit te leggen, maar het is alleszins een concept dat perfect past bij de duistere sfeer van het album. Meesterbrein V. Santura bedacht een pak ijzerscherpe riffs deze keer, zoals te horen valt op nummers als 'Baphomet', waar trouwens Celtic Frost-genie Thomas Gabriel Fischer zijn stembanden komt uitlenen. Maar dat is zeker niet de enige uitschieter van de plaat. De band rijgt op onnavolgbare wijze de hoogtepunten aan elkaar, waarbij zeker 'Analepsy', 'No Longer Human' of opener 'The Silver Gate' niet onvermeld mogen blijven. Het leuke is dat de symbiose tussen agressie, ijzige en grimmige sfeerschepping en puike productie (werkelijk elk detail is hoorbaar) dit album als geheel naar grote hoogte tillen.

Wie verlekkerd is op puike black metal, mag eigenlijk niet meer om deze band heen. 'Eidolon' zet zelfs 'Séance' in de schaduw, want wat de heren hier laten horen is pure klasse. De Gehoornde heeft er weer elitetroepen bij.

Meer over Dark Fortress


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.