De laatste tijd zijn de heren Nocturno Culto en Fenriz van oerblack metalband Darkthrone bijzonder productief. Immers, nog geen jaar na hun vorige, door punk en alcohol beïnvloede meesterwerkje 'FOAD' staan de heren er alweer met het vrolijk getitelde 'Dark Thrones & Black Flags'. Wie bij de vorige al afhaakte door het hoge gehalte aan punk en klassieke heavy metal, zal nu vast gillend wegrennen want dit is in wezen meer van hetzelfde, al is dat bij Darkthrone hoegenaamd geen slechte zaak.

Daarmee is ook het voornaamste punt van kritiek meteen te vermelden: het is meer van hetzelfde. De stijl die ingezet werd op 'Hate Them' en geperfectioneerd bij 'The Cult Is Alive' wordt netjes doorgetrokken. Dat betekent geen black metal zoals de meeste mensen die zich voorstellen, maar wel een collectie aan ongelofelijk rauw en vunzig klinkende anthems die meer dan eens verdraaid rock 'n' roll zijn. Het valt trouwens alweer op dat de songs van de hand van Nocturno Culto net iets donkerder en grimmiger klinken dan die van Fenriz, maar een kniesoor die daar over struikelt. 'The Winds They Called The Dungeon Shaker' of 'Grizzly Trade' zijn gewoon onvervalste lappen black punk 'n' roll, of hoe een mens het ook wil noemen. De drumlijnen van Fenriz zijn alweer erg groovy en de gitaarriffs lekker smerig en raspend. De vette laag distortion gecombineerd met het semi-je m'en foutisme van dit duo zorgen voor allesbehalve foutloze, maar wel (h)eerlijke songs. Fenriz zingt (nu ja...) trouwens nog meer dan op het vorige album. Ook al is zijn gekweel en gehuil geregeld zo vals als de neten, voor een of andere bizarre reden klopt het plaatje alweer. Zo is 'Hiking Metal Punks' - naast het nummer met de beste titel sinds lang - gewoon een lekkere rampestamper van een punksong en heeft het anders nogal onnozele 'Hanging Out In Haiger' de titel van drinklied op het zwarte lijf getatoeëerd. Wie de aloude black metalgeest wil horen weerklinken, kan dan weer terecht bij tracks als 'Norway In September', 'Death Of All Oaths' of 'Launchpad To Nothingness'. Darkthrone heeft lak aan conventies en regels, aangezien de enige regel die zij volgen bestaat uit hun zin doen en zich geen zier aantrekken van wat de rest van de wereld denkt, wat in feite nog de meest eerlijke definitie van punk, metal en rock 'n' roll is.

Wars van trends, wars van conventies en wars van de buitenwereld gaat dit duo alweer loos met tien lekkere meebrulsongs. Wie 'FOAD' maar niets vond, zal hier nog minder aan vinden, aangezien het meer van hetzelfde is, maar wie plat ging voor dat album kan zich gerust hier aan laven. Hail Darkthrone!

Meer over Darkthrone


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.