30 jaar bestaan De Brassers en dat wordt in een niet-definitieve copulatie gegoten. Het is een copulatie "omdat het geen compilatie is. De Brassers laten zich niet compileren." Daarmee is de toon gezet voor een plaat die teruggaat naar de tijd waarin hevig tegen de schenen van het establishment geschopt werd.

Aangezien De Brassers sinds hun eerste wapenfeiten in 1978 geen album die naam waardig hebben uitgebracht, staan er op 'Gesprokkeld en Bespoten' weinig oude nummers, heel wat demo's uit 2000 en 2005 en fragmenten uit interviews. Van het oudere werk is de geluidskwaliteit soms ondermaats, zowel door een gebrek aan degelijk opnamemateriaal als door verstoorde opnames. Wat wel een rode draad is door het album, is de vervreemding en twijfel die van de teksten en sprokkels uitgaat. Ook de woede in de songs valt op, een woede om alles wat misgaat in de maatschappij, een woede die kracht geeft aan de tracks.

Geen nummer van De Brassers dat die woede zo kanaliseert als 'En Toen Was Er Niets Meer'. Een trage, maar nietsontziende drumpartij, een vernietigende gitaarriff en de zin "En toen was er niets meer / alles was gedaan" vormen de soundtrack bij het einde van de wereld. 'Kontrole', dat nog op de LP van Humo's Rock Rally (1980) verscheen, klaagt de controle van de samenleving en de Big Brother-mentaliteit aan met wederom krachtige, verslindende postpunk.
Recenter werk brengt gelukkig ook eens een ander geluid. 'Ik Wil Eruit', dat figureerde op de soundtrack van 'Steve + Sky', kent een steviger tempo en de keyboards in 'I Don't Belong Here' maken de song zowaar wat luchtiger. 'Pijn' doet er echter geen twijfel over bestaan dat De Brassers het nog altijd niet gemakkelijk leven vinden in deze maatschappij.

Het is zeer de vraag of deze maatschappij klaar is voor meer dan een uur De Brassers. Hun doordringend geluid is verslavend, maar enkel de grootste fans zullen deze krachtmeting in zijn volledigheid uitzitten. Dat neemt niet weg dat 'Gesprokkeld en Bespoten' de stempel draagt van een groep die 30 jaar geleden in bepaalde kringen een cultstatus had. Dit document lijkt die cultstatus te rechtvaardigen.

Meer over De Brassers


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.