Het is inmiddels enige tijd geleden dat in Nederland een alternatieve band ontstond die het ook in België zou maken. Acts als Racoon, Voicst of The Sheer hebben immers wel een leuke plek op Pinkpop- en Lowlandspodia versierd, maar zijn toch nooit echt bij hun zuiderburen doorgesijpeld. Met het Nijmeegse gezelschap De Staat zou die trend wel eens kunnen doorbroken worden. Begonnen als een solo initiatief van muzikaal genie Torre Florim, is dit combo momenteel uitgegroeid tot een vijfkoppige live moordmachine. De rauwe bluesrock van deze heren die in het midden ligt tussen Nick Cave en Josh Homme (QOTSA) werd immers zeer snel opgemerkt en opgepikt door populaire Vlaamse gitaarbands als A Brand en dEUS. 'Wait for Evolution' is dan ook een onberispelijk debuut waar het vuurwerk van afschiet.

De powerplaat komt meteen stevig uit de hoek: aanvurend handengeklap, samen gezongen frasen en een pittige bluessfeer overstelpen in 'Sleep Tight' een psychedelische achtergrond van toetsen en rafelende ritmen. De Staat klinkt heerlijk gebald en kordaat zonder echt vuil of ruig te worden. 'Wait for Evolution' is een rock'n'roll statement. Titels als 'Kill the Man', 'Meet the Devil' of 'I'm Here to Lose Control' spreken voor zich. Lekker strakke, hakkende gitaarsongs krijgen een nevelig jaren '60 tintje met wervelende geluidsintermezzo's en een kenmerkende samenzang. De Staat ademt zowel in- als ontspanning uit. Tegelijkertijd biedt elk van de twaalf songs een stevige 'kick in the face' die even blijft nazinderen. Verder voordeel is dat quasi ook elke track een muzikale voltreffer is met een heerlijke verslavingsfactor. Die oppeppende kreetjes in het hikkend voortkruipende 'Habibi', een rammelbanjo in de 16 Horsepower-look-alike 'We're Gonna Die' of een ronduit grandioze riff die in 'Meet the Devil' – aan het eind van de plaat – pas opduikt zijn ongehoord op een debuutplaat. Dit gezelschap houdt mooi vast aan zijn muzikale wereld en houdt de teugels ook strak maar schuwt tegelijkertijd geen speelgoedjes of fantasietjes. Indrukwekkend, heet zoiets.

Het is lang geleden dat op Nederlandse bodem een eersteling werd gereleased waarop nu eens werkelijk niets valt aan te merken. De Staat gaat voor grote onderscheiding. Een band die bluesrock van zo'n hoog niveau koppelt aan een heerlijke f**k you-attitude is nu eenmaal in de wieg gelegd voor een groot, internationaal verhaal.

Meer over De Staat


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.