Ook al is Defeated Sanity een Duitse band, toch hebben ze een Amerikaanse brulkikker als frontman. Geen erg, de taal van brute en technische death metal is immers universeel, en wat dat betreft spreken deze heren de taal uitermate goed. Log, lomp, oor voor geflipte melodieën en een hang naar de technische grootheid van een Suffocation maar toch met een eigen gezicht: dat is Defeated Sanity in een notendop.

Willowtip is een label dat al langer bekend staat voor iets afwijkender extreme muziek en Defeated Sanity is daar geen uitzondering op. Een mens mag zich niet laten vangen aan de wat doffere klank van de productie: achter dit kleine euvel gaat een beest van een plaat schuil die met bloederige weerhaken een lichaam tot gort trekt.

De songtitels zijn wederom geschifte vondsten van onbegrijpelijkheid, zoals wel vaker het geval bij dit soort aangename teringherrie. Wat te denken anders van 'Consumed By Repugnance', 'Coerced Into Idolatry' of 'Blissfully Exsanguinated'? Geen haan die er om kraait, want het hoort gewoon bij de sfeerschepping van extreme death metal en dat is precies wat hier aan de orde is. De drums gaan snel en hyper, maar wie goed luistert, hoort afwijkende patronen en geregeld laat de trommelaar van dienst de luisteraar geregeld naar adem happen. Dat geldt trouwens ook voor het gitaarwerk, dat niet lomp is om lomp te zijn, maar een paar inventieve breaks en tempowisselingen bevat die bij een eerste luisterbeurt mogelijk niet opvallen. De band zet iedereen constant op het verkeerde been, en daardoor krijgt het geheel eerst een wat chaotische klank, maar dat komt ook omdat dit geen plaatje is dat snel zijn geheimen prijs geeft.

De relatief monotone putgrom moet een mens erbij nemen, maar voor atypische songs met inventief gitaarwerk en een aantal verrassingen onder de riem, is 'Chapters of Repugnance' een zeer aan te raden schijfje. Een goeie mengeling van extremiteit en vakmanschap laat deze heren tot de subtop behoren. De wat fletse productie is dan ook een bijzonder klein minpuntje en het is nodig om daar over te luisteren, want dit is puik spul!

Meer over Defeated Sanity


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.