Het Nederlandse Delain brengt met 'Interlude' vrij kort na hun laatste volledige wapenfeit een tussendoortje op de markt als zijnde een kennismaking. Nu, wat betreft de trouwe fans is dit alleszins een wat aparte zaak, want hier begint Delain duidelijk het roer om te gooien. De stevige en bombastische metal met vrouwenzang van voorheen ruimt stilaan baan voor een erg toegankelijk geluid, eentje dat soms iets te opzichtig mikt naar de reguliere markt. Is dat erg? Niet direct, maar de groep boet wel aan persoonlijkheid in.

De twee nieuwe tracks die de dans openen - te weten 'Breathe On Me' en 'Collars and Suits' - laten de heftige gitaren sterk naar de achtergrond verdwijnen en ook het symfonische aspect heeft plaats geruimd voor makkelijk verteerbare melodieën die snel blijven hangen. Zangeres Charlotte Wessels kwijt zich opnieuw met verve van haar taak, maar toch blijft het vermoeden knagen dat er meer in zat.

De covers van 'Smalltown Boy' en 'Such A Shame' zijn trouwens vrij waardeloos. Beide missen ze de energie van het origineel en beide tracks zijn al veel beter gecoverd, respectievelijk door Paradise Lost en Virus IV. Ze kabbelen maar wat verder en er komt nooit vaart in het geheel. Een beetje een gemiste kans, want had Delain beide tracks wat steviger aangekleed, dan had dat iets kunnen worden.

Met de ogenschijnlijke koerswijziging van de nieuwe songs, is het contrast met de zes live-nummers aan het einde des te groter. Hier beukt en knalt Delain wel nog en is goed hoorbaar dat de metalen roots van de groep nu echt wel aan het wegdeemsteren zijn. Het is Delain gegund om een gooi te doen naar meer populariteit, maar de ommezwaai is wel bijzonder duidelijk en het valt maar te betwijfelen of dat bij iedereen in de smaak gaat vallen.

'Interlude' is precies wat de titel zegt: een tussendoortje voor de oude fans en allicht een handig aanknopingspunt voor nieuwe. Het valt nog af te wachten wat de zachtere koers gaat brengen voor deze heren en dame, maar het ziet er naar uit dat Delain stilaan verloren is voor de metalen gemeenschap.

Meer over Delain


Verder bij Kwadratuur

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.