Deru is het soloproject van de jonge Amerikaan Benjamin Wynn. Samen met een universiteitsvriend maakte hij reeds de muziek voor de animatieserie ‘Avatar: The Last Airbender’, die te zien was op de kinderzender ‘Nickelodeon’. En nu heeft hij een derde plaatje uit, mét een mooie poëtische titel.

‘Say Goodbye to Useless’ opent met ‘I would Like’, waarop een krakende vinylplaat de achtergrond vormt voor de zachte Franse zang. Af en toe komt daar nog een zwaar elektronisch bijgestuurde vrouwenstem bij. Het meest van al doet dit nummer denken aan een kerkbezoek, muzikaal gezien dan wel. Dit bezoek zet zich verder in ‘I Want’. Hetzelfde thema wordt ondersteund door een reeks beats, die af en toe doen denken aan DJ Shadow op ‘Entroducing…’, en de vrouwenstem neemt de rol van de mannenstem helemaal over. Na deze twee nummers wordt ‘Say Goodbye to Useless’ volledig instrumentaal. Een veelheid aan nuanceverschillen, lichtelijk anders gezette bliep-geluidjes en een andere toon op de achtergrond, zijn de basisingrediënten voor de rest van de plaat. Wonderbaarlijk genoeg slaagt Wynn er vaak in om al het bovengenoemde in één track te proppen.

Wynn laat ‘Basically Fuck You’ vreemd genoeg echt klinken als een opgestoken middelvinger onder de neus, wat nog niet eens resulteert in een slecht nummer. Het is eerder zoals hij in een interview heeft gezegd: ’I wanted to make a record that was more in your face. Something that said what it wanted to say in a really clear and bold way’. En zo moet heel deze plaat ook opgevat worden. Wynn samplet als een meester, combineert vettige hip-hop beats met Franse Chanson, Jazz, Blues en zelfs Genuees klinkende gezangen (I Would Like) en zwiert er occasioneel nog een Afrikaanse trommel of Balinese gamelan tussen . Het is bij momenten balanceren op een zwak koord tussen meesterlijk en kakofonisch. Naar welke kant ‘Say Goodbye to Useless’ neigt hangt volledig af van de luisteraar. Wynn presenteert zijn boodschap, rauw als ze is, en laat vervolgens zijn trotse middelvinger zien.

Als de luisteraar zich eenmaal heeft opengesteld voor de meesterlijke kant, is luisteren naar ‘Say Goodbye to Useless’ een semiorgastische belevenis. Vooral tijdens een avondlijke beluistering zullen de nummers zich in hun ware grootsheid laten kennen. Een echte aanrader! Als Wynn dit niveau aanhoudt belooft zijn volgende kindje een aardbeving te veroorzaken die menig seismograaf tilt zal doen slaan. Tot dan volstaat dit prachtwerkje ruimschoots.

Meer over Deru


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.