Ook al lijkt de hype van het zogeheten 'female fronted metal'-genre wat te zijn weggedeemsterd, toch wil dat niet zeggen als zouden er binnen die niche geen bands meer bestaan, laat staan acts die buiten categorie de moeite waard zijn. Toegegeven, een aantal artiesten hebben nog steeds niet door dat gothische pathetiek te veel kan worden, maar de bands die slim omspringen met de occasionele beperkingen van dit soort muziek weten dan ook steevast de betere albums af te leveren. Zo ook het Spaanse Diabulus in Musica, dat met 'The Wanderer' een erg sterk album weet te brengen.

Dit collectief met zangeres Zuberoa Aznares is afkomstig uit Baskenland. Dat geeft deze groep een iets hogere graad aan melancholie dan een aantal van de collega's uit hetzelfde land en zorgt ook voor een meer eigen smoelwerk. Diabulus in Musica gaat er resoluut voor en stopt elke song barstensvol klassieke instrumenten, keyboards, operazang, rauwe mannenvocalen en potige gitaren. Heerlijk bombastisch en druk dus, en in het geval van Diabulus in Musica werkt die mengelmoes wonderwel. De gelaagdheid van het geheel geeft de muziek een interessante invalshoek en laat de luisteraar elke keer nieuwe details en melodieën ontdekken. Daarnaast is het ook gewoon zo dat songs als 'Sceneries of Hope' of 'Shadow of the Throne' gewoonweg erg memorabele melodieën bevatten.

Binnen het stramien van hun genre weet dit collectief dus erg zinnig om te springen met de aanwezige ingrediënten en zorgen ze er bovendien voor dat hun songs meer dan eens een stuk beter zijn dan de concurrentie. De overheerlijke lading bombast en agressie zorgen voor de afwisseling en de klassieke stem van Zuberoa geeft het geheel een lekkere toets extra. De rauwe mannelijke vocalen zijn aardig en leuk voor de afwisseling, maar zijn niet echt onmisbaar binnen het geheel.

Diabulus in Musica is goed op weg om een grote ster te worden binnen de metal, en dus niet alleen binnen het enge hokje van symfonische metal met een zangeres. Daarvoor zijn de songs van 'The Wanderer' gewoonweg te goed in elkaar gezet en klinkt het geheel te aanstekelijk om afgedaan te worden als niets meer dan 'zingende vrouwenmetal'. 'The Wanderer' is lekkere klasse!

Meer over Diabulus in Musica


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.