Ze is de koningin van de avond, de steeds hoger rijzende ster aan het souljazz firmament, trotse bezitter van 2 Grammy Awards en in staat om zelfs de meest weerbarstige harten met haar intieme muziek te doen smelten. Op deze 7de plaat roert de Canadese Diana Krall in het oeuvre van Tom Waits, Joni Mitchell en Mose Allison. En raad eens wat? Ze is in staat om allen te overstijgen!
Diana Krall bezit immers virtuoze pianovingers die toetsen strelen in plaats van bespelen en een zachte stem die muziek lijkt te betoveren. Met haar voorzichtige jazzspel en een karige begeleiding van (contra)bas en drums waarvan elke streling fundamenteel blijkt, roept deze dame de meest intimistische sfeerbeelden op. De vrij donkere, fluisterende zang werpt hierover een zweem van soul die druipt van weemoed. Zo bewandelt Diana Krall met succes de weg die Norah Jones eerder wereldwijd vereffende. De grote finesse waarmee de nummers op 'The Girl in the Other Room' gecomponeerd werden, hebben wel iets weg van een exquis en verfijnd parfum. En toch past deze muziek even goed achter sober kaarslicht of in een duistere kroeg. De steun van echtgenoot Elvis Costello die zich zowel in het songschrijven als in de teksten gemengd heeft, laat duidelijke sporen na. Zo durven akoestische gitaar of een opwellende ritmesectie van contrabas en snaredrum de piano bij momenten van de sokkel duwen. Zo verleidt het soulnummer 'Temptation' met een vrij hippe baslijn en een tegendraadse ritmiek die zelfs Tom Waits zullen beroeren. Mysterieuze liefdesgevoelens lopen overigens als een rode draad doorheen de plaat. Zowel met bluesnummers en soulvolle accenten als met stevigere ballroomjazz wordt dit op een ingetogen wijze aan de man gebracht. Er worden zelfs enkele voorzichtige stapjes richting bossanova gezet. Joni Mitchells vertolking van 'Black Crow' bewijst dat liefde en verlies hand in hand kunnen gaan. De doodstille eindtrack 'Departure Boy' beschrijft in al zijn pijnlijkheid de eerste ervaring van een gezin op kerstavond waarbij de moeder ontbreekt. Zo kan Diana Krall de diepe emotie die ze in haar muziek legt ook perfect weergeven: het is een weerspiegeling van haar eigen wereld.
'The Girl in the Other Room' is een luxeproduct. De plaat koppelt de klasse van veel glamour en glitter aan de broosheid van teer kristalwerk. De fijn verpakte weergave als super audio cd bevestigt deze status. Diana Krall is groot!

Meer over Diana Krall


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.