Sinterklaas is nog niet langs geweest of de slag om Kerstmis is reeds begonnen. Dianne Reeves brengt met 'Christmas Time is Here' een cd uit die zoals de titel subtiel illustreert verzuipt in de kerstsymboliek. De elf composities op de plaat zijn allen kersttraditionals die in een jazzkleedje gestoken zijn. Het resultaat bevindt zich ergens tussen wansmakelijke kitsch en brave, toegankelijke nummers die een nostalgische, knusse familiesfeer oproepen.
'Carol of the Bells' is gearrangeerd tot een vlammend swingnummer met een potige walking bass als drijfveer. Het nummer begint, anders dan in het oorspronkelijke lied, met een tegendraads ritme in de piano (het meest gedurfde op de hele plaat). Dit patroon komt regelmatig terug als break. Dianne Reeves zingt erg soulvol en articuleert zorgvuldig. Alle rauwheid of nasale klanken zijn zedig bijgeschaafd en wat overschiet is een zwoele, volle klank met een groot bereik. Wanneer ze zingt spelen de blazers een erg nette, sobere partij die als muzikaal behangpapier met moeite zou blijven hangen. Joe Locke draagt met een olijke vibrafoonsolo zijn steentje bij aan het hartverwarmende kerstgevoel. Romiero Lumambo is gitarist van dienst op 'Christmas Waltz' en 'I'll be Home for Christmas'. Dit laatste, een ballad, bevat een melancholische pianosolo die de melige teneur voor het nummer bepaalt. Reeves brengt de tekst met een zwoele stem en maakt intens gebruik van vibrato. Het nummer is ideaal voor een sentimentele kerstfilm. 'Christ Child's Lullaby' evoceert een zelfde pathetische nostalgie. Volgens de wet van Murphy valt er dan een hoogdravend strijkensemble in. Ze vergezellen het trieste tokkelen van de gitaar met jankende harmonieën. 'Christmas Waltz', gearrangeerd door gitarist Romero, krijgt een ¾ ritme mee. Romero speelt een Braziliaans straatmelodietje dat huppelt van de blijmoedigheid. Lumambo begint een solo, maar krijgt te weinig tijd om ideeën te ontwikkelen. De blijdschap komt tot een catharsis als een skattende Reeves wordt ondersteund door een vrouwenkoortje. Drummer Hutchinson laat het nummer leven met energieke ritmes die een behoedzaam reggaesfeertje opwekken.
'Christmas Time is Here' is een commerciële kerstplaat zonder inventieve uitschieters. Ze is té gepolijst en bevat bijzonder weinig originele invalshoeken. De muzikanten zijn hun instrument meester en hebben allemaal een warme klank, maar weten in hun solo's nooit te overtuigen. Reeves zingt, zoals van een contemporaine jazzdiva verwacht mag worden, zuiver, vol en warm met veel aandacht voor melodie. Dianne Reeves kan echter niet verbergen dat de arrangementen (of reeds de oorspronkelijke nummers) te zwak zijn van melodische diepgang. Reeves levert met'Christmas Time is Here' haar zwakste plaat af met een extreem hoog Disney-feelgood gehalte.

Meer over Dianne Reeves


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.