Het onuitspreekbare [Pô-Z]s is het nieuwste muzikale mengproject van diatonisch accordionist Didier Laloy. Samen met zes andere muzikanten brengt Laloy muziek die het beste neemt uit de folk, uit verschillende, soms uiteenlopende muzikale tradities en de alternatieve pop. Een aangenaam wegluisterend en tegelijk dansbaar geheel is het resultaat.

Het openingsnummer 'Gwelmeleck' is een rustig nummer dat in het begint erg op een traditionele dans lijkt. Ongemerkt mengen zich echter de wat modernere klanken van een vervormde elektrische gitaar bij het nummer en begint het geheel af te wijken van het al te voorspelbare danspatroon. Ondanks de saxofoonsolo halfweg het nummer wordt de geest van de oorspronkelijke thema nooit verstoord en blijft de sfeer bewaard. Het blijft echter niet de hele cd rustig. De twee volgende nummers drijven het tempo goed de hoogte in en vergezeld van begeesterende melodieën en een opzwepende percussie dwingen ze elk rechtgeaarde bezitter van oorschelpen tot het bewegen van minstens één voet. 'Opus 7 (Polska)' neemt dan weer wat gas terug. Zoals de titel het verraadt gaat het hier om een traditionele dans die echter door Laloy en companie uitgebreid wordt met bijkomende klankkleuren van gierende elektrische gitaar, mysterieuze piano en mijmerende saxofoon. Laloy past deze techniek ook toe op het grootste gedeelte van zijn plaat: nummers beginnen met traditionele thema's en worden dan langzaamaan verrijkt met een andere instrumentarium, of net omgekeerd. De toevoegingen kunnen uit de jazz komen (zoals in '149'), uit de pop (zoals in 'Luna') of meer de esotherische tour opgaan om een bepaalde sfeer te scheppen (zoals in 'The fishfeeding wheel').

[Pô-Z]s van Laloy is een aangenaam heen-en-weer-gaan tussen verschillende stijlen, klanken, sferen en emoties. Door dit uitgebreide leen- en citeerwerk komt de homogeniteit van de volledige plaat wel wat in het gedrang. Dit laatste kan terecht storend werken bij het beluisteren van een plaat in de luie zetel, maar daar was deze muziek waarschijnlijk niet voor bedacht. Als performance en communicatie centraal staan, dan zal Laloy met deze formule heel wat mensen aanspreken.

Meer over Didier Laloy


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.