Voor de liefhebbers van het zwartgeblakerde metaal is Dimmu Borgir al lang geen nobele onbekende meer. Deze Noorse black metalgiganten bestaan al ruim 15 jaar en zijn verantwoordelijk voor prachtplaten als 'Death Cult Armageddon' (2003) en recentelijk nog 'In Sorte Diaboli' (2007). Tijdens de tournee die volgde op dat laatste album schoten de heren heel wat livebeelden en die worden nu samen met ander lekkers gebundeld op 'The Invaluable Darkness'.

Deze dubbele dvd bevat integrale beelden van zowel een indoorconcert als het optreden van de band op het befaamde Wacken Open Air 2007. De outfits zijn nogal potsierlijk en de Grote Gebaren worden niet geschuwd, maar 'The Invaluable Darkness' blijkt bovenal vintage Dimmu Borgir. Raggende gitaren en monumentaal drumwerk worden overgoten met epische keyboardpartijen, terwijl frontman Stian Thoresen (Shagrath) het midden zoekt tussen scherpe thrash-uithalen en diepe grunts. De songs worden strak en loepzuiver gebracht, zodat het in 5.1 Surround Sound absoluut genieten is. Voorts is er nog de 15 minuten durende P3 Session die de heren in de nazomer van 2007 opnamen, alsook een uitgebreide galerij met de meest uiteenlopende bandfoto's en memorabilia. Maar dat is zelfs niet alles. De zes verzamelde videoclips zijn allemaal tamelijk over the top, maar bieden een leuk carrière-overzicht van de band. Hoewel de twee minuten durende footage van op de Gold Awards dan weer geheel overbodig is, blijkt 'The Invaluable Darkness' een schier eindeloos naslagwerk waar zowel die-hards als nieuwelingen hun gading kunnen vinden.

Voor het visuele aspect van zijn shows komt Dimmu Borgir weinig verder dan theatrale kostumering en overbodig vuurwerk, maar muzikaal staat de band nog steeds op eenzame hoogte. 'The Invaluable Darkness' is in dat opzicht een tijdloos document van een groep op het hoogtepunt van zijn kunnen. Niet te missen dus voor de fans, en tevens een ideale introductie voor de niet-ingewijden.

Meer over Dimmu Borgir


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.