Met composities die ondanks hun complexiteit toch eenvoudig lijken, weet de Argentijn Dino Saluzzi de luisteraar vanaf de eerste noot te boeien in een zoektocht naar Argentiniës mooiste en verborgen plekjes. Bijgestaan door zijn zoon José Maria Saluzzi (akoestische gitaar) en Zweeds contrabasmonument Palle Danielsson, gidst hij zowel leek als kenner op de melancholische tonen van zijn bandoneon doorheen een landschap vol passie, vreugde, weemoed en hoop. De bandoneon wordt vaak opgemerkt in de tangomuziek. Hierdoor is de vergelijking met deze muziek snel gemaakt, maar het drietal boort nieuwe bronnen aan, wat resulteert in muziek die raakvlakken heeft met zowel de jazz als de bossa nova.
De plaat opent met het wondermooie 'A mi Hermano Celso', een rustig nummer, met een intro van Dino Saluzzi die doet verlangen naar meer. Er wordt vaak gespeeld met het idee van geven en nemen. Dit uit zich in rubatostukken, afgewisseld met vaste tempi en veel variatie op het vlak van dynamiek. De improvisaties zijn vaak heel summier, soms wel en dan weer niet begeleid door de andere muzikanten. Ook in de wals 'Monica' lopen improvisaties op die manier vrij en ongedwongen in elkaar over. Hoewel Dino Saluzzi wel duidelijk de leiding heeft in het trio, werken alle drie de muzikanten samen aan één geluid, aan één en dezelfde muziek, in het licht van een schijnwerper die vrij en onbezonnen over hen heen beweegt. Vaak verzorgt vader Saluzzi de intro's, maar ook José Maria Saluzzi laat zich in dit opzicht niet onbetuigd, zo getuige zijn oprechte en dramatische inleiding op 'Responso per la Muerte de Cruz', waarin hij gretig speelt met dissonanten en 'valse' noten. Bassist Palle Danielsson weet zich een met een eigen geluid perfect te integreren in het samenspel van Dino en José Maria Saluzzi, die al geruime tijd samen spelen, en komt ook solistisch heel persoonlijk uit de hoek. Ook in de vrolijkere stukken zoals 'La Pequeña Historia de...!' en 'Dele..., Don!!' kan het Argentijnse duo rekenen op Danielssons Zweedse vakmanschap, waarin steeds een enorm muzikaal gevoel schuilgaan en waarin verschillende sferen feilloos in elkaar overvloeien.
Een heel mooie opname met een dramatische opbouw en een sublieme uiting van verdriet, plezier en hoop door drie getalenteerde muzikanten. Een opname die ook na het luisteren doet verlangen naar meer...

Meer over Dino Saluzzi


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.