Als er ooit een archetypische exponent van de Zweedse death metalscene bestond, dan moet dat wel Dismember geweest zijn. Het gaat hier dan wel niet om de melodieuze richting uit Gothenburg, maar de slachtpartijenbrigade uit Stockholm. Na ongeveer achttien jaar klinkt Dismember nog steeds op en top als zichzelf en ploegt de band voort zonder zich iets aan te trekken van trends of modernisering. Al een geluk, want ondertussen wordt de klank van Stockholm zo vereenzelvigd met die van Dismember dat het roer nu omgooien haast heiligschennis zou zijn. Sinds de band bij Regain zit, zijn ze opnieuw veel actiever geworden en hebben ze blijkbaar hernieuwde energie, want ook 'The God that Never Was' is een sterk staaltje doodsmetaal.

Het enige waar het Dismember dikwijls aan ontbrak, was een deftig albumgeluid. Vaak was het totaalgeluid veel te modderig en onduidelijk. Vandaag de dag is het nog steeds zompig, maar de onduidelijkheid is weggeëbd. Zo valt beter te horen dat de gitaartandem David Blomqvist/Martin Persson een aantal heerlijk krakende riffs laat weergalmen. De haast zoemende en bonkende gitaren pompen Dismember voort als een ouderwetse goederentrein die niet meer te stoppen valt. Drumbeest Fred Estby is nauwelijks de meest technische drummer ter wereld te noemen, maar zijn opzwepende polkabeats houden de rit snedig. Al wie trouwens denkt dat bij death metal exclusief een onverstaanbaar diep gebrul hoort, heeft duidelijk brulkikker Matti Kärki nog nooit gehoord. De man schreeuwt behoorlijk brutaal, maar niet onaards diep. Dat redt Dismember altijd uit de val van de grijze middenmoot, zelfs op hun mindere albums. 'The God that Never Was' is alweer een sterk hoofdstukje uit het handboek der death metal dat deze heren zovele jaren geleden mee begonnen.

Uitschieters vallen er niet te noteren op dit album, maar de kwaliteit blijft over de hele lijn variëren van zeer goed tot uitstekend. Er zijn nergens verrassingen hoorbaar, maar bij Dismember hoeft dat ook helemaal niet. Dat maakt ook dat hun alleraardigste nieuweling er best mag zijn.

Meer over Dismember


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.