Er zijn elementen genoeg die bewijzen dat de dertiger Gert De Meester ofte Distant Fires Burning niet aan zijn proefstuk toe is. Zo heeft de Mechelese klankwizzard al enkele leuke remixen op zijn naam staan, een verleden onder artiestennaam Doorchaser of als bassist in Seven Laws of Woo en nu dus een release op het internationale undergroundlabel U Turn van Koen Lybaert. ‘Build on Me’ is dan ook een tot 155 exemplaren gelimiteerde CD-R vol schilderende, minimale elektronica en sfeerambient waarin een mooie balans tussen digitale en instrumentale ingrediënten (Fender Jazz basgitaar) wordt aangehouden.

‘Build on Me’ bevat acht losstaande sfeercreaties die variëren van dromerig, fantasievol (het door oerwoudsamples onderbouwde ‘Inevitable in the Wake of Words’) tot mechanisch en minimaal (de erg beperkt ontwikkelende, monotone drone van ‘… Where the Faith Begins’). Lange grondtonen en diepe echo’s zijn daarbij een constante, maar de ene keer zijn deze oefeningen in traagheid puur elektronisch opgebouwd, de andere keer uit langzame aanslagen op de basgitaar gefilterd. Hoe het ook zij, een gevarieerde aanpak verhindert niet dat Distant Fires Burning er toch in slaagt om met zijn geluidsvisioenen een algeheel lome, desolate sfeer op te roepen.

Dat wil dan weer niet zeggen dat deze muziek ook leeg is. Beluistering door een hoofdtelefoon onthult immers een scala aan kleuren en patronen die af en toe zelfs expliciet naar de oppervlakte opborrelen om de luisteraar genadeloos mee de diepte in te sleuren. De Meester houdt duidelijk van fantaseren en dat mag de ene keer al wat lieflijker zijn dan de andere. Zo klinkt de minimaal omwentelende drone van ‘Oppression’ erg metaalachtig en ostentatief, met een belangrijke rol voor resonantie.

Het enige spijtige van deze acht diverse geluidssculpturen, is dat er niet echt een totaalverhaal in lijkt te zitten. Deze plaat begint lieflijk, gaat halfweg wat meer met mechanisch minimalisme aan de slag en eindigt met een paar fijne, door live instrumentarium gedreven ambientspinsels. Het is echter vruchteloos zoeken naar thema’s of terugkerende elementen. Voordeel is dat ‘Build on Me’ ondanks zijn beperkte muziek geen seconde tot passiviteit neigt, nadeel is dat Distant Fires Burning moet inboeten aan identiteit. Die precaire balans zal, door het creëren van nog meer van deze leuke droomreisjes, allicht mooier in evenwicht komen te liggen.

Meer over Distant Fires Burning


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.