Dat conservatoria vaak de voedingsbodem vormen voor het ontstaan van nieuwe ensembles is geen geheim. Zo vonden ook de vijf zangers van het jonge 'The Kassiopeia Quintet' elkaar tijdens hun studie in Den Haag. In samenwerking met maatschappij GLOBE hebben ze het ambitieuze plan opgevat om alle 10 madrigalenboeken van Don Carlo Gesualdo (1566-1633) op te nemen. Met hun nieuwste cd zijn ze bij diens 2de boek aanbeland, waarvoor ze versterking krijgen van contra-tenor Joseph Schlesinger.

Van Gesualdo zijn vooral de laatste bundels madrigalen bekend, waarin hij een volledig eigen expressieve stijl heeft ontwikkeld. Het aftasten en zoeken naar die eigenheid kenmerkt zijn vroege werk. Wat al wel ontegensprekelijk is, is dat Gesualdo een man van contrasten is. Harmonisch complexe passages wisselen af met momenten van eenvoud, complex contrapunt wisselt af met rustgevende harmonie. Dat alles staat, hoe kan het ook anders, steeds in direct verband met de teksten die steeds maar weer schommelen tussen leven en dood, tussen liefdesgeluk en -verdriet. Ondanks het feit dat hij in dit vroege stadium van zijn componistencarrière nog gebonden is aan conventies, laat hij zich harmonisch door de dood en het verdriet inspireren om te experimenteren met verregaande dissonanten. De meer levendige madrigalen zijn dan misschien harmonisch iets braver, toch tonen ze zonder twijfel Gesualdo's meesterschap op gebied van contrapunt. Het is vooral in die madrigalen dat 'The Kassiopeia Quintet' een opvallend homogene ensembleklank laat horen. Iedereen weet duidelijk wat zijn rol is, niemand wil primeren. De goede bedoelingen en de kennis zijn zeker ook aanwezig in de andere madrigalen, maar daar komen jammer genoeg ook de zwaktes naar boven. De intonatie wordt in de vrouwenstemmen vaak twijfelachtig, en de in eerdere nummers best wel mooi zingende contratenor gaat plots net iets te vaak het pad van de mekkerklank op. Gelukkig blijft de fond van het ensemble steeds stevig behouden dankzij de uitstekende tenor en bas.

Met dit tweede deel van hun Gesualdo-project levert 'The Kassiopeia Quintet' een verdienstelijke plaat af. Als ze de scherpe kantjes wat bijvijlen, heeft dit jonge ensemble zonder twijfel genoeg kwaliteit in huis om nog verder te groeien en het einde van hun lange rit met glans te halen. Het valt enkel te hopen dat hun volgende cd's langer zijn dan de wel erg schamele 38 minuten die ze nu voorleggen...

Meer over Don Carlo Gesualdo


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.