Het beroemde Londense duo Dub Pistols laat inmiddels zo'n tien jaar van zich horen met een explosieve mix van breakbeats, dub en dance. Een uitstekend gevoel voor hippe producties heeft geleid tot tal fijne remixen (van Moby tot Lily Allen en Korn), bijdragen in vele filmsoundtracks en in tal van Playstation-games. Toch is het vooral de punkhouding 'wij doen wat we zelf willen' die de Pistols (let op de link met de Sex Pistols) zo berucht heeft gemaakt. De titel van de vierde langspeler, 'Rum and Coke', spreekt dan ook boekdelen. Toch gaat het hier vooral om erg vlotte, hitgevoelige dancepop die gerust de alternatieve hitlijsten zou mogen aanvoeren.

'Rum and Coke' blijkt dus verrassend zachtmoedig. De soulvolle, glijdende stem van Ashley Slater (Freakpower) laat zich vanaf de knallende openingstrack 'Back to Daylight' immers al mooi rijmen met een aanstekelijk dubstep-ritme. Een prima gevoel voor opbouw en melodie laat zich in dit genreoverschrijdend geheel meermaals gelden. Het pad van lome dubbassen hebben de Dub Pistols nooit bewandeld, maar de opgewekte muziek op deze cd is toch aardig rood-geel-groen gekruid. Meest opvallend hierbij is natuurlijk de bijdrage van de Jamaicaanse legende Gregory Isaacs, die met Rodney P een vrij klassieke reggaesong 'Six Months' inkleurt. Die laatste wikkelt er ook in een heerlijk 'Ganja' geen doekjes om. Een prachtige dancehall-omkadering wordt met sterke 'sensimilia'-raps aangevuurd. Typische reggae-akkoordjes op toetsen en vooral een heerlijk diepe bas geven deze op zich al vrij vlotte plaat een extra dimensie. Wanneer een zomerse salsa 'She Moves' met pittige blazers voorafgegaan wordt door een commercial voor Jamaicaanse rum, schuift alles netjes in elkaar. Dub Pistols verstaan hun vak. Werkelijk elk van de tien tracks op 'Rum and Coke' combineert hippe ritmen, tropische accenten en poppy melodie├źn op een uitmuntende wijze. Zonder ook maar een seconde geforceerd of commercieel over te komen, gaat deze plaat er dus in als zoete koek.

Dit album is een echte aanrader voor wie de zomer nog iets langer wenst te laten duren. De Dub Pistols zijn immers niet blijven steken in een periode van breakbeats en triphop die een decennium geleden het Verenigd Koninkrijk zo vooruitstrevend maakten, maar blijven hun tijd netjes voor. De grootste opgave blijkt dan ook niet een gepaste omkadering voor 'Rum and Coke' te vinden, maar eerder de schijf uit de cd- speler te halen.

Meer over Dub Pistols


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.