Wie onder de artiestennaam Duke Special door het leven gaat heeft ofwel grootheidswaanzin ofwel een gezonde humor. In het geval van de Ierse bard Peter Wilson gaat het gelukkig om het tweede. In het leven voor dit mooie debuut stak de zwartgeklede man immers akelige interpretaties van Victoriaanse dramatiek in zijn ballades. Daar is op het zomerse 'Songs from the Deep Forest' niets van terug te vinden. Twaalf mooie liedjes parelen tussen verleden en heden, geven blijk van een uitgekiende combinatie eenvoudige pop en symfonische ondersteuning en bewijzen dat in Duke Special een groot componist schuilt.

Peter Wilson is een romanticus. Dat komt duidelijk naar voren in de emotiegeladen teksten van deze cd. Met een prachtig gezongen "Last night I nearly died / but I woke up just in time" voorop, blaakt 'Songs from the Deep Forest' van de liefdevolle verhalen en leuke anekdotes. Centraal thema is een wandeling door een donker bos en een fijne ontmoeting met een groep beren. Op muzikaal gebied sluit de plaat hier prima bij aan. Intimiteit en grandeur vinden elkaar terug in de twaalf epische, zweverige popballades. Dit is pure singer/songwritermuziek met veel symfonische trekjes. Een droge, warme zang en een basismelodie op piano krijgt telkens een veelkleurig klankpalet als kader, wat zorgt voor een heerlijk zomerse sfeer. Gelukkig maakt Duke Special het nooit al te bont, maar zorgt hij ervoor dat klassieke passages, jazzstukjes en partijen op de hobo mooi in zijn muziek zitten. Zo krijgt deze muziek een heerlijke veelvuldigheid en gedetailleerdheid, waardoor elke luisterbeurt opnieuw een leuke belevenis is. Om alles verder voldoende te ontladen, zorgt de man voor een paar heel goedlachse, vlotte nummers tussendoor. 'Everybody Wants a Little Something' is een pure charleston waarbij hammond en hobo het vrolijk zwierend ritme inkleuren en vertolkt de voorliefde van Duke voor de belle epoque periode. Ook het prachtig ontluikende 'Last Night I Nearly Died' met staccato strijkertjes op de achtergrond ademt dezelfde eind 19de eeuwse sfeer uit. Dat 'Song from the Deep Forest' bij momenten misschien een beetje overdreven theatraal wordt (zoals in de overweldigende popklassieker 'Brixton Leaves'), is gezien de sterkte van compositie en melodie geen mankement. Drie kwartiertjes Duke Special is dan ook een gelukkig makende, luchtige belevenis.

Het valt geen moment te merken aan deze veelzijdige artiest dat het hier om zijn debuutplaat gaat. 'Songs from the Deep Forest' bulkt van de mooie, introverte liedjes die stuk voor stuk zijn uitgewerkt tot een groots spektakel. Moest deze Ier ooit besluiten filmmuziek of een musical uit te schrijven, zou dat wel eens een regelrechte kaskraker kunnen worden.

Meer over Duke Special


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.