Hoewel de bevolking van Ijsland niet bepaald uit een groot aantal bestaat, heeft het land toch minstens twee black metalbands, te weten Solstafir en Dynfari. Deze laatste brengt nu een tweede album uit, dat bol staat van door sneeuw en ijs beïnvloede, slepende metal. Ergens kan dat ook moeilijk anders op een eiland dat zo getekend is door de elementen. Dynfari kan erg goed atmosfeer oproepen, maar het album leunt nog iets te veel op twee gedachten om daadwerkelijk sterk genoemd te worden.

Dynfari leunt sterk aan bij de nieuwe generatie black metalbands die vooral sfeer willen oproepen en niet noodzakelijk enkel willen blasten tegen driehonderd per uur. Dat blijkt meteen wanneer 'Glötun' de dans opent: meer dan vijf minuten lang wordt er enkel gebruik gemaakt van spaarzame instrumentatie en veel keyboardpartijen die effectief een winters, desolaat landschap voor de ogen doen verschijnen. Het lijkt er daarna op dat 'Hjartmyrkvi' diezelfde toer opgaat, maar dat is erg bedrieglijk. Hier laat Dynfari immers de nijdige en gemene kant van zijn karakter zien: rammelende en rauw striemende black metal, die compleet ongepolijst en zonder enige subtiliteit de gehoorgang opensnijdt. Het contrast tussen de rustige, atmosferische stukken en de vuige black metal is erg groot, soms zelfs iets te. Contrast is een goede zaak, maar de songs moeten wel netjes overvloeien van het een naar het ander, en daar hapert er soms nog wat bij 'Sem Skugginn'.

Dat gezegd zijnde, is het wel zo dat wanneer de band (of het duo) op dreef is, ze geweldig goed op dreef zijn. Op de beste momenten verenigt Dynfari de ideale winterse sfeerschepping met de rauwheid van de oudere generatie zwartgeblakerde muzikanten, en de hese raspzang completeert het geheel netjes.

Het is pas het tweede album van deze heren, maar er zit veel belofte in dit album. Toegegeven, de overgangen zijn niet altijd even netjes en soms wringt het geheel wat (en paar songs duren bijvoorbeeld net te lang), maar mits wat schaaf- en timmerwerk kan Dynfari best opklimmen naar de hogere echelons van sfeervolle black metal.

Meer over Dynfari


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.