Vroeg in de jaren negentig van de vorige eeuw alweer was hardcore groot. Bijzonder groot zelfs. Slechts enkele bands echter bleven overeind dankzij een uitgekiende sound en puike nummers. Een van die vroege acts die er helaas mee ophielden was Earth Crisis. Deze heren verbonden al vroeg hardcore met metal en waren qua overtuiging vrij radicaal veganistisch, anti-dierenproeven en wat dies meer zij. Toch kroop het bloed waar het niet gaan kan, en in 2007 kwamen de heren wederom bij elkaar. 'Neutralize the Threat' is de tweede schijf sinds de heropstanding en het is een behoorlijk bruut schijfje geworden.

Door de jaren heen is Earth Crisis stelselmatig meer opgeschoven in de richting van metal, maar het hardcoregevoel primeert nog steeds. Gelukkig maar, want dat betekent dat de logge beukpartijen niet luchtiger worden gemaakt door flierefluitende melodietjes: beuken moet dit doen! En het is een zekerheid dat dit schijfje pompt en hondsbrutaal de moshpit in gang trekt. De rauwe, pompende gitaarriffs geven frontman Karl Buechner flink wat vrijheid, en zijn rauwe schreeuw wordt enkel beter met de jaren.

Earth Crisis heeft qua sound wat gemeen met Hatebreed, met dat verschil dat die laatste nog een stuk zwaarder klinkt. Maar als Earth Crisis op deze weg verder gaat, is het niet onwaarschijnlijk dat hun sound ook in die richting gaat opschuiven. Voorlopig blijft het echter zo dat de typische klank bewaard blijft, en ook al zijn de verschillende d-beat en polkatempi gecombineerd met brute breakdowns erg typisch voor rasechte hardcore, toch heeft het geheel die ontegensprekelijke touch die ervoor zorgt dat een luisteraar zichzelf opgefokt gaat voelen en zin heeft om volledig loos te gaan. Daarmee is het misschien jammer dat het hele plaatje hoop en al een half uur duurt. Aan de andere kant, dankzij de agressie en de intensiteit is het misschien nog niet zo slecht dat 'Neutralize the Threat' niet veel langer duurt, kwestie van geen overdaad te hebben. Het staat echter als een paal boven water dat Earth Crisis nog steeds bijzonder relevant is en verdraaid lekkere muziek pent.

Meer over Earth Crisis


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.