Het Zweedse Ef is in selecte kringen al lang geen onbekende meer. Op ‘Give Me Beauty… Or Give Me Death’ (2006) en ‘I Am Responsible’ (2008) grossierde het kwartet in breed uitgesponnen, mooi gearrangeerde klanktapijten die met beide voeten in de postrocktraditie van Godspeed You! Black Emperor stonden.

Sinds hun ontstaan in 2003 ondernamen ze maar liefst 11 Europese tournees die hen regelmatig tot in ons land brachten. Het hoeft dus niet te verbazen dat ze dankzij hun energieke en emotionele livereputatie uitgroeiden tot publieksfavorieten. Intussen is het kwartet gereduceerd tot een trio, maar daar is op de derde langspeler ‘Mourning Golden Morning’ weinig van te merken.

De plaat werd opgenomen onder het toeziend oog van Magnus Lindberg (Cult of Luna), die tevens instond voor wat extra percussie. Voorts zijn er gastbijdragen voor cello, trompet en vocalen. De zwalpende soundscape ‘Escapade #1’ fungeert als introductie voor ‘Sons of Ghosts’, een bijna negen minuten durende geluidstrip doorheen een wondere wereld van glasheldere gitaarmelodieën, opzwepende ritmes, melancholieke piano en majestueuze cello alsook trompet.

Het cryptisch getitelde ‘K-141 KYPCK’ schiet stevig uit de startblokken met galmende distortiongitaren, rollende bassen en roffelende drums. Vervolgens is er plaats voor een zachtjes gedoseerd interludium, dat langzaam maar zeker weer crescendo mag gaan. ‘Longing for Colors’ schurkt opnieuw tegen de negen minutengrens aan en koppelt meanderende melodielijntjes aan een sprookjesachtige vocale dialoog tussen Anton Mattsson en Rebecka Maria.

Na de schilderachtige afsluiter ‘Alp Lugens and Beyond’ (twaalf en een halve minuut, alsjeblieft) is de eindbalans duidelijk. Zij die uitgekeken zijn op de traditionele postrock zullen er niet wild van worden, want echt verrassend of grensverleggend is het album nooit. Dat doet echter geen afbreuk aan de oorstrelende pracht die Ef aan de dag legt. ‘Mourning Golden Morning’ is opnieuw een uitstekende, met veel liefde en vakmanschap gemaakte postrockplaat geworden. Niets meer, maar zeker ook niets minder.

Meer over Ef


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.