De onpretentieuze titel 'Bel Canto' - dat "mooi gezang" betekent - wijst de luisteraar op twee dingen: ten eerste op het repertoire dat op deze nieuwe cd van Elina Garanča te horen is, en ten tweede op haar sound en interpretatie, want in deze verzameling romantische operascènes schittert de Lettische mezzosopraan als geen andere.

Garanča brengt scènes uit verschillende opera's van Donizetti, Bellini en Rossini en verrast de luisteraar door een intelligente, afwisselende keuze van stukken. Op de cd zijn zowel bekende en geliefde stukken zoals het drinklied van Maffio Orsini uit 'Lucrezia Borgia' van Donizetti te horen, maar ook stukken uit werken die vandaag maar zelden uitgevoerd worden zoals 'L'Assedio di Calais' en 'Dom Sébastien' van Donizetti en 'Adelson e Salvini' van Bellini. Het Bel Canto repertoire vraagt tegelijk een extreme virtuositeit én grote expressieve kracht van de uitvoerder. Snelle loopjes die de flexibiliteit van de stem tentoon moeten stellen wisselen af met lange, melodieuze passages waarvoor een vlotte legato en perfecte ademtechniek vereist zijn. Garanča laat echter geen enkele steek vallen. Haar stem klinkt even rond en vol in alle tessituren, vanaf de lage alt-achtige passages in aria's uit de 'Tancredi' van Rossini tot de hoge, virtuoze passages van Elisabetta in Donizettis 'Maria Stuarda'. Ze mengt de verschillende registers op meesterlijke wijze, haar coloraturen zijn vederlicht en parelend en ze komt moeiteloos door de lange legato-zinnen.

Interpretatiegewijs verrast Garanča ook keer op keer de luisteraar. Ze overtuigt volkomen in een brede waaier van zowel mannen- als vrouwenrollen; van de jonge, onbezonnen Romeo in 'I Capuleti e i Montecchi' tot een zelfverzekerde Elisabetta. Wat haar manier van interpreteren echter zowel schitterend als ongewoon maakt, is een verfrissend gebrek aan elke vorm van manierisme en pretentie, een zorgvuldig gebruik van haar stemtechnische middelen - vooral haar mooie kleurenwisseling en dynamische schakeringen vallen op - en een zorgvuldige omgang met de originele tekst. Garanča stelt daardoor haar stem volledig ten dienste van de muziek en niet vice versa. Ook de partners die ze gekozen heeft om aan deze cd mee te werken, mogen zeker gehoord worden, vooral de zoete, melodieuze en glasheldere sopraanstem van Ekaterina Siurina verrast in een knap duet uit 'L'assedio di Calais' van Donizetti.

De intelligente en afwisselende keuze van stukken, het meesterlijk vakmanschap op gebied van stemtechniek en de grote gevoeligheid van de vertolking maken allemaal van 'Bel Canto' een echte aanrader, dat zeker zowel doorwinterde operafanaten als nieuwe luisteraars zal kunnen verrassen en bekoren.

Meer over Elina Garanca


Verder bij Kwadratuur

Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.