Het gaat bijzonder hard voor het Zwitserse Eluveitie. Dit wel zeer uitgebreide gezelschap (gemiddeld ongeveer acht personen) brak finaal door met het meesterwerk 'Slania', een bijzonder geslaagd huwelijk tussen oude tradities, pure folkmuziek en stevige, Gothenburgiaanse death metal. Het legde hen geen windeieren en sindsdien is de band quasi constant de baan op om fans te winnen. Hun vorige wapenfeit 'Evocation 1' was een geheel akoestisch album, een zeer gewaagde zet na een doorbraakplaat, maar het geeft alleen maar weer dat Eluveitie vasthoudt aan zijn principes. Er werd dan ook reikhalzend uitgekeken naar de metalen opvolger 'Everything Remains (As It Never Was'. Iedereen mag gerust zijn: dit album evenaart niet alleen 'Slania', het gaat er zelfs nog over!

Na een wel heel erg sfeervolle intro getiteld 'Otherworld' mag het titelnummer aftrappen. De drums en gitaren zijn ontegensprekelijk melodieuze death metal en dit is een erg hard nummer. Maar gaandeweg komen de traditionele instrumenten om het hoekje kijken en ontpopt het geheel zich tot een heerlijke stamper. Maar Eluveitie is pas echt op dreef met 'Thousandfold', een geniaal huwelijk tussen catchiness, traditionele melodie├źn die zich onnavolgbaar in het geheugen nestelen en zeer potige gitaarpartijen. De band heeft er resoluut voor gekozen om de meer metalgetinte passages nog bruter en pakkender te maken en de folkelementen nog subtieler en meer gelaagd. 'Kingdom Come Undone' is opnieuw zo'n zeer aanstekelijke song en net als 'Thousandfold' een goede kandidaat single: de zanglijn van frontman Chrigel Glanzmann is pakkend dankzij zijn brute maar verstaanbare strot en de folkpassages maken het geheel swingend als een fikse moederborst. '(Do)Minion' is dan weer meer brutale metal, al is ook hier een verlichtende fluitmelodie aanwezig om het refrein naar flinke hoogten te brengen. An sich heeft Eluveitie zichzelf niet heruitgevonden, maar wel de sterke punten verder verbeterd en meer uitgewerkt, waardoor de balans tussen folk en metal zo perfect is, dat alles een mooi geheel vormt, iets waar bij vele bands het onderscheid tussen beiden nog te duidelijk is. Maar deze Zwitsers gooien alles op een natuurlijke en vloeiende manier door elkaar, wat er precies voor zorgt dat dit album nog beter is dan het moeilijk te overtreffen 'Slania'.

Er mag geen twijfel over bestaan: Eluveitie is met voorsprong de beste folkmetalband van dit moment en de concurrentie mag van verdraaid ver komen om dit pareltje te kloppen. De naadloze integratie van folk en metal en de authenticiteit van het geheel maken dit een ronduit subliem album. Verplicht luistervoer!

Meer over Eluveitie


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.