Kylie Minogues hypnotiserende single 'Slow' kreeg net voor Kerstmis een Grammy nominatie voor 'Best Dance Recording'. Eén van de auteurs en producers van het nummer is Emiliana Torrini. Voor wie een beetje in de muziekwereld thuis is, is Emiliana geen onbekende. De half IJslandse, half Italiaanse leende haar breekbare stem al aan diverse projecten. Zo zong ze het klaaglijke 'Gollum's Song' voor de soundtrack van de film 'Lord Of The Rings: The Two Towers'. Ze werd ook door Thievery Corporation ingeschakeld voor twee nummers van hun album 'The Richest Man In Babylon'. Maar het begon allemaal met de IJslandse groep Gus Gus. De perfectionistische Emiliana kon haar creativiteit echter niet kwijt in groepsverband en begon op haar eentje. In 2000 brak ze door met het triphop album 'Love In The Time Of Silence', wat haar vergelijkingen met die andere Ijslandse met een kristallen stem opleverde: Björk. Op 'Fisherman's Woman' komt Emiliana tot een heel eigen geluid. Ze brengt er kwetsbare en minimalistische songs in een intieme sfeer.
De eenvoudige begeleiding (meestal enkel gitaar) doet Emiliana's vertederende stem goed uitkomen. Emiliana is een geschoolde operazangeres maar laat hier niets van horen. Het verklaart wel haar verbazende stemcontrole: ze klinkt nooit geforceerd in de erg emotionele teksten. De overwegend korte songs doen denken aan het intieme en minimalistische geluid van Nick Drake. De teksten zijn melancholisch en droevig, maar dikwijls toch ook verrassend optimistisch en positief. De ups en downs in het leven komen allemaal aan bod. Emiliana klinkt heel natuurlijk en eerlijk, persoonlijk en totaal onpretentieus. Zo lijkt haar meisjesachtig geneurie "Dum dum dum dum" in enkele refreintjes recht uit haar hart te komen en daarmee zegt ze meer dan al haar teksten.
Een nummer als 'Today Has Been OK' benadert de perfectie: het zet in met een rustige gitaargetokkel en enkele pianoakkoorden, waarna Emiliana begint te zingen: "Friends tell me it's spring / My windows show the same / Without you here the seasons pass me by". Een xylofoon completeert het rijtje dan en de rest van het nummer kabbelt als vanzelf met deze charme voort. In de single 'Sunny Road' laat Emiliana het minimalistische geluid horen dat het album overheerst. Onder begeleiding van een repetitieve gitaar uit ze op een charmante manier haar verhaal met gevatte oneliners: "Some things don't change / My middle name's still 'Risk'".
'Fisherman's Woman' is de perfecte cd om op een regenachtige avond in de zetel mee weg te dromen. Stuk voor stuk zijn dit pakkende songs. Emiliana Torrini lijkt haar stijl gevonden te hebben. Een stijl waarin ze gerust nog verder mag gaan.

Meer over Emiliana Torrini


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.