Eenmansprojecten en ambient: het ziet ernaar uit dat dit een 'match made in heaven' is. En Nihil is uiteraard ook ontsproten aan het brein van een enkeling en valt in de ruimste zin van het woord onder de categorie van ambient, maar dan wel van het soort waar de meeste mensen spontaan griezels van krijgen, waarmee bedoeld wordt dat 'The Approaching Dark' allesbehalve makkelijk verteerbare dan wel simplistische muziek is. Dit zijn geregeld de meest ontregelende, aangrijpende en donker getinte ambient soundscapes die dit jaar het daglicht zullen zien.

Waar vele anderen zich tevreden stellen met een enkele drone te blijven rekken en rekken totdat de verzadiging compleet optreedt, gaat En Nihil subtieler te werk. Hier worden ook brede lagen aan geluidscollages gefabriceerd, maar die zijn meer dan een verwringen tot een nukkig en kruipend beest dat bloed heeft geroken. Dat vertaalt zich naar veel ruis, krakende akkoorden of geluidsimpressies, pijnlijke erupties van gestructureerd lawaai en zalvende porties angstaanjagende introspectie.

Er zijn artiesten binnen deze niche die zelden tot nooit afwisseling inbouwen in hun tracks, maar dat gebeurt bij En Nihil duidelijk wel: geen enkele song/soundscape klinkt hetzelfde, al is het wel zo dat alles van dit album uit de koker van een enkele persoon komt: de teneur van de songs is gelijklopend. Door de verwrongen klanken werkt 'The Approaching Dark' dan ook als een soundtrack bij de meest geschifte of angstaanjagende griezelfilm die een mens zich kan inbeelden. Maar daar is ook een keerzijde aan die opzet, want het maakt de soms lastige en pijnlijke trip van deze plaat geen spek voor ieders bek. Het vergt een stevig gestel en flink wat doorzettingsvermogen om het album in een enkele keer uit te zitten en dat is soms jammer, want de ideeën die tentoon gespreid worden, zijn meer dan intens.

En Nihil levert met 'Th Approaching Dark' een van de donkerste en griezeligste albums van het jaar af. Het is niet de makkelijkste rit om uit te zitten, maar wie zijn geluidscollages graag beangstigend en rauw heeft, zit hier aan het juiste adres.

Meer over En Nihil


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.