Endless Cycle is een jonge band uit het Nederlandse Zeeland en 'Into the Opaque...' is hun eerste volledige plaat. Het valt behoorlijk moeilijk te zeggen welke stijl de heren bezigen, aangezien ze een mix brengen van harde en zachte invloeden. Maar 'Into the Opaque...' laat wel de potentie horen die deze jongens in zich hebben.

Het vermoeden rijst dat een aantal van deze heren een verleden hebben in death of black metalbands. Dat komt voornamelijk door de harde passages die dit album telt, waar de drums stevig pompen, de gitaren flink doorraggen en de zang laveert tussen rauwe grom en heser geschreeuw. Die stukken worden geregeld onderbroken door plotseling erg ingetogen momenten, waar onder meer een akoestische gitaar het voortouw mag nemen. Door die geregelde wisselwerking tussen hard en zacht, en vooral de soms abrupte omslag, neigt een omschrijving richting Opeth. Zo sterk is Endless Cycle nog lang niet, maar als ze de wijzigingen subtieler aanpakken, is het een mooie richtlijn.

Toch hinkt dit album nog iets te vaak op twee gedachten. De rustige en ingetogen stukken zijn puik uitgewerkt en weten moeiteloos te overtuigen, maar er hapert geregeld wat aan de harde passages. Vooral productiegewijs is het verschil frappant. De drums komen er niet altijd even goed door en klinken dikwijls als een set blikken potten en pannen, de gitaren verliezen veel van hun kracht en de zang is iets te opvallend in de mix gezet. Dat maakt dan ook dat het contrast tussen die harde en zachte momenten extreem in de verf wordt gezet en dat breekt het moment.

Dat gezegd zijnde, is er hoorbaar potentieel aanwezig in Endless Cycle en bestaat er weinig twijfel over dat indien de band met wat meer middelen aan de slag kan, het geluidseuvel meteen is opgelost. Het songmateriaal kan ook nog een beetje bijschaven gebruiken, maar er zijn veel acts die met een pak minder op de teller beginnen aan een album en die letterlijk soms jaren nodig hebben om iets deftig te fabriceren. Endless Cycle heeft hopelijk maar één plaat extra nodig.

Meer over Endless Cycle


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.