Er zijn acts die haast elk jaar een album uitbrengen, en er zijn acts die er maar liefst zeven jaar over doen om nog eens een plaat op de wereld los te laten. Case and point het Duitse Enid, dat effectief zeven jaar stilte liet weerklinken. Dat deze groep geregeld de sprookjesachtige toer op gaat, geeft enkel extra gewicht aan dat magische getal dat zeven nu eenmaal is. Hoewel 'Munsalvaesche' voor het grootste deel op de markt wordt aangeprezen als zijnde metal, ligt de waarheid toch behoorlijk anders.

Net als voorgaande platen, heeft Enid deze keer alles opgehangen aan een verhaal. Wat dat precies inhoudt, wordt even in het midden gelaten, maar dat het te maken heeft met de middeleeuwen en ridders staat buiten kijf. 'Red Knight' opent de dans en is een erg filmische track, die drijft op een bed van toetsenpartijen. Een luisteraar ziet zonder al te veel moeite kastelen, ridders te paard en uitgestrekte wouden voor het geestesoog opdoemen. 'Legends of the Storm' borduurt verder op dat thema, maar hier mogen eindelijk gitaren en slagwerk meespreken, maar deze doen dat ingetogen en erg voorzichtig. Dat gaat overigens voor het grootste deel van dit album door: de gitaren zijn veelal zalvend en erg vaak akoestisch, en de sporadische heftigere uitbarstingen zijn behoorlijk zeldzaam.

De zangstem neigt eveneens naar het epische, en klinkt helder, maar is tegelijkertijd onderhevig aan een timbre dat niet noodzakelijk iedereen gaat aanspreken. Zoals wel vaker is zang een kwestie van voorkeur, maar het leidt geen twijfel dat dit ook hier weer het geval zal zijn. Het is absoluut niet slecht, maar vergt even wat inlevingsvermogen.

Dat middeleeuwse karakter zet zich consequent door in alle composities, maar dat filmische aspect levert ook al eens wat saaiere momenten op. De aandacht blijft niet altijd even goed behouden, ondanks de leuke insteek van het geheel. Maar om Enid radicaal onder metal te categoriseren, gaat te ver. Dit is eerder een soundtrack met rock- en metalallures die erg aan de oppervlakte blijven wanneer ze gebezigd worden. Dat betekent dan ook dat 'Munsalvaesche' enkel een select publiek zal bereiken.

Meer over Enid


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.