Enslaved is een ronkende naam binnen de metalscene : deze heren zijn er zowat in hun eentje verantwoordelijk voor dat black metal een broertje kreeg onder de vorm van rasechte viking metal. Vooral de albums 'Vikinligr Veldi', 'Frost' en 'Eld' zijn wat dat betreft regelrechte klassiekers. Nochtans begon Enslaved daarna vrij te experimenteren met psychedelica en jaren zeventig-invloeden. Dat viel niet bij iedereen in goede aarde, al dient gezegd dat de band eerst zelf zijn weg nog wat moest zoeken. Op 'RUUN' is deze symbiose van koel metaal en progressieve elementen tot volle wasdom gekomen.

Enslaved is nooit een band geweest die het zichzelf makkelijk maakte: van de weeromstuit is de muziek van frontman Grutle Kjellson (bas/zang) en kornuiten nauwelijks hapklaar te noemen. Om te beginnen is er de zeer herkenbare en eigenzinnige brul die de man hanteert. Het is een feit dat 'RUUN' meer dan ooit normaal gezongen passages telt, maar die worden verzorgd door toetsenist Herbrand Larsen; Grutle mag zich vooral bezig houden met ijselijke schreeuwen te produceren. Waar de meeste zogeheten vikingbands de mist in durven gaan door voorspelbare liedstructuren te hanteren (strofe/refrein/strofe), heeft Enslaved steevast het handboek der onvoorspelbaarheid open liggen. Dat betekent dat de nummers geregeld een warse doorsnede hebben en dat het daarom best moeilijk kan zijn om meteen vat te krijgen op het geheel. Nochtans speelt dat tegendraadse zeker op deze plaat in hun voordeel: een luisteraar blijft geboeid nieuwe dingen ontdekken. Onder de fikse laag gitaren dwalen ook nog eens interessante melodie├źn en riffjes rond, waardoor 'RUUN' ook na de vierde luisterbeurt nog geheimen prijs geeft.

'RUUN' is zeker geen makkelijke kost: de eigenzinnige aanpak van Enslaved zal verschillende mensen afschrikken. Maar het is weinigen gegeven om op zo'n schijnbaar feilloze manier extreme metal te koppelen aan psychedelische melodie├źn en daarvoor verdient de band alweer een pluim. Dit album is een mooi voorbeeld van hoe progressie geenszins een breuk met het verleden dient te betekenen.

Meer over Enslaved


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.