Grote verschuivingen in het kamp van de Belgische black metallers Enthroned: Sabathan, sinds jaar en dag frontman/bassist/schreeuwlelijk heeft plaats geruimd. Wie heeft er dan die voorname positie ingenomen? Niemand minder dan drijvende kracht, gitarist Nornagest. Misschien in wezen niet zo'n opzienbarende wijziging, maar het snerpende gekrijs van Sabathan bepaalde wel jarenlang voor een flink gedeelte de klank van Enthroned. Wat blijkt nu: Enthroned heeft met die wijziging vooral aan kracht gewonnen en het beste resultaat daarvan is 'Tetra Karcist'.

Nornagest schreef in wezen al geruime tijd de meeste muziek voor Enthroned, dus de messcherpe gitaarriffs en de doorrazende drums zijn nog steeds gebleven. Wat wel een aanpassing is, is de rauwere en vooral lagere stem van Nornagest, die het geheel een pak beter verteerbaar maakt en eerlijk gezegd ook veel beter de muziek tot zijn recht laat komen. Dat is overigens niet de enige opvallende verschuiving, aangezien Enthroned het deze keer veel doordachter aanpakt op vlak van teksten. Geen ridicule titels als 'Postmortem Penetrations' meer, of geen halfbakken, in tenenkrommend slecht Engels geschreven teksten die weinig meer boden dan satan, seks, pinnenbanden en zwart leer. Dit album biedt eindelijk een fraai opgezet concept dat diep geworteld is in het ware occultisme en dat is net iets beter te verteren. Tracks als 'Tellum Scorpionis', of 'Nox' laten horen dat het vernieuwde Enthroned gretig klaar staat om eindelijk een plaats in te nemen op het ereschavotje. Vooral 'Deviant Nerve Angelus' valt positief op, met een scheermesriff die blijft nazinderen. In tegenstelling tot het oude werk heeft de band nu ook eindelijk door dat constant doorblasten niet meteen bevorderlijk is voor de aandacht en dus zijn er op strategische punten vertragingen ingebouwd die het geheel ook meteen een pak dreigender maken.

Niets dan vooruitgang voor Enthroned en dat is een uiterst positieve evolutie. 'Tetra Karcist' is niet louter een genietbaar album, maar tevens een plaatje waar over is nagedacht. Dat, gecombineerd met een duistere sfeer die geregeld naar de keel grijpt, laat enkel het beste verhopen voor de toekomst. De poorten van de onderwereld zijn alweer een tikje verder geopend.

Meer over Enthroned


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.