De medebandleden van het populaire, Duitse metalgezelschap Heaven Shall Burn zullen even vreemd opgekeken hebben bij het aanhoren van de soloplaat van gitarist Alexander Dietz. Met echte metal heeft ‘Horizon’, uitgebracht op het futuristische elektronicalabel Tympanik, immers weinig te maken. Dietz ofte Erode zoekt steevast technologische, diepgaande sfeercreaties op om die genadeloos te bombarderen met zware instrumentale accenten. Dat levert een indrukwekkend magnum opus op dat de luisteraar vaak naar het puntje van zijn stoel drijft.

Expliciete drumpatronen, derivaten van metalgitaren en een industriële inslag gaan in conflict met een doezelend, gelaagd ambientlandschap. Daarmee is de muziek van Erode meteen gedefinieerd. Rust ontmoet onrust, waarbij de tweede vaak de bovenhand krijgt. Zo mag ‘Detect’ dromerig diep wegzinken en speelt haast onmerkbaar een leuk orgelmotiefje in de verte, maar met zijn stuwende pulsen en zware, hoekige ritmiek komt de industrial en metalachtergrond van Dierz toch fel naar voren.

De man onderneemt gedurende negen tracks (en twee aanvullende remixen) een zoektocht naar de perfecte balans. Zo komt het dat woeste, knallende beatconstructies gesust worden met  zaligmakende melodieën, die op hun beurt netjes onderhuids blijven. Kabbelende watergeluiden, schuchtere tonen en een echoënde stem botsen in de titeltrack tegen een mathematisch, haast neurotisch getik dat uitgroeit tot een verknipt dubsteppatroon. Dat maakt dus dat ‘Horizon’ zowel in de categorie ‘ambient’ als in die van ‘zware elektronica’ kan ondergebracht worden, zonder echt in een van de twee thuis te horen.

In elk geval geeft Erode zijn tracks voldoende tijd om te evolueren, in tegenstelling tot vaak vluchtige dancetracks, en verglijdt hij toch niet in het eindeloze geduld van minimalistische sfeermuziek. In dat licht is het opzet van het inhoudelijk vrij beperkte ‘Overcome’ aanvankelijk misschien wat onduidelijk. Enkel ver weggetrokken halo’s en een schuifelend klikpatroon komen wel erg kaal over. Maar dat versterkt natuurlijk de openbaring die volgt wanneer het nummer na een lange anderhanve minuut in tweede versnelling schiet: breakbeats en spacy tunes vallen in en geven het nummer een mooie verhaallijn.

Het is misschien enkel spijtig dat de Duitse producer nogal vaak terugvalt op dezelfde trucjes. ‘Horizon’ staat vol zwart-witmomenten die samen een keurige puzzel vormen, maar mist wat opvulling in de tussenzone. Bindende thema’s of een warm motief had geen kwaad gekund. Enkel de toegevoegde remix van ‘Brutal Romance’ onderhoudt echt een volledige geluidsbalans. Het gaat hier echter om een nummer van helpende hand Deadlock die met vrouwelijke vocalen en een sterke melodie een mooie basis legt voor de beauty and the beast-herwerking van Erode.

Meer over Erode


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.