Het is ondertussen meer dan tien jaar geleden dat MTV zijn befaamde 'Unplugged'-reeks startte, een programma waarin vooral ruige rock- en hardrockbands hun muziek tot op het bot uitkleedden. Dit virus leeft ondertussen nog steeds. Het verleidingsspel waarmee stoere gitaarhelden hun broze kant tonen en hun softe karakter blootleggen schijnt aardig te werken. Ook één van Europa's meest bekende hardrocklegenden, Europe, heeft zich vorig jaar tot zo'n Unplugged-tour laten verleiden. "Eerlijk is eerlijk", moeten de Zweden gedacht hebben, want een volledige akoestische set voor een ruige gitaarband is natuurlijk als een café zonder bier. Vandaar deze registratie uit de intieme concertzaal Nalen in thuishaven Stockholm, 'Almost Unplugged'.

Wie er even voor vreesde, deze cd begint met een stevige elektrische gitaarriff van snaarvirtuoos John Norum. Die mag trouwens ook met een ellenlange solo ook de ballade 'Love to Love' van vuurwerk voorzien. Toch blijkt er een en ander veranderd. Zes vioolspelers geven het geheel een klassiek accentje, er komt hier en daar een piano op het toneel en op een gegeven ogenblik zorgen wel drie akoestische gitaren voor de begeleiding. Verder speelt Europe zonder schroom leentjebuur bij Pink Floyd met een introvert 'Wish You Were Here', bij Led Zeppelin met een heerlijk schreeuwend 'Since I've Been Loving You' en bij Thin Lizzy met het broze 'Suicide'. Toch blijkt maar al te vaak dat dit gezelschap stukken sterker over komt wanneer de wapens terug ter hand worden genomen. 'Yesterdays News' trekt alle elektrische registers open en toont Europe in heel zijn glorie en grandeur. Een nochtans verdienstelijke poging om 'The Final Countdown' helemaal te strippen in een kampvuurversie waar een viool het bekende orgeldeuntje mag overnemen, verbleekt tegen de momenten dat de band zijn ware stadionstatus bovenhaalt. Dat neemt echter niet weg dat Europe zijn aardig gevoel voor melodie in een evenwichtige set weet te steken en de combinatie tussen akoestische en elektrische momenten veelal daadwerkelijk een meerwaarde vormt.

Voor het grote publiek heeft Europe zijn pluimen al lang verbrand dankzij zijn twee alles verpletterende heavy metalsingles ('The Final Countdown', 'Rock the Night'). Het loont echter zeker ook eens stil te staan bij het gezicht achter deze twee 'foute' 80's toetsstenen. 'Almost Unplugged' is een smakelijk muzikaal verhaal van een groep die in zijn genre echt wel wat te vertellen heeft.

Meer over Europe


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.