Explosions in the Sky is een instrumentaal postrockcollectief dat zeven jaar na zijn debuut zonder schroom zijn plaats mag opeisen tussen grote namen als Mogwai en Godspeed You! Black Emperor. Na het succes van hun excellente derde langspeler 'The Earth Is Not a Cold Dead Place' en het schrijven van de soundtrack voor de film 'Friday Night Lights' waren de vier heren uit Austin, Texas echter vastberaden om niet zomaar elk jaar een nieuwe plaat uit te brengen. Ze onderbraken hun rigoureuze tourschema om bijna 2 jaar non-stop te werken aan een nieuw hoofdstuk in hun discografie. Het resultaat is dan ook navenant: 'All of a Sudden I Miss Everyone' is een magistraal album dat de vergelijking met de eerdergenoemden moeiteloos doorstaat.

De plaat vangt aan met 'The Birth and Death of the Day', een majestueus postrockepos waar de klassieke Explosions in the Sky-ingrediënten de toon mogen aangeven. Het pastorale samenspel tussen de gitaren leidt het nummer langzaam maar zeker naar een apotheose van stuwende bas, driftig slagwerk en zinderend staccato. De zorgvuldige opbouw van de openingstrack staat in schril contrast met de hard-zacht dynamiek van 'Welcome, Ghosts', dat onstuimig heen en weer laveert tussen ingetogen melancholie en hoog oplaaiende emotie. 'It's Natural To Be Afraid' is met ruim dertien minuten het langste nummer van de plaat. Toegegeven, de eerste vier minuten zijn misschien overbodig, maar wie maalt daarom bij het aanschouwen van zoveel adembenemende esthetiek? Op 'What Do You Go Home To?' debuteert de piano als dramatis personae, wat voor één keer niet resulteert in extatische geluidstaferelen maar wel in een bezielde hymne à la Mogwais 'Auto Rock'. Dat de climax niet lang uit hoeft te blijven, illustreert 'Catastrophe and the Cure'. Ijle gitaarmelodieën, warme bas en roffelende drums zorgen voor een apocalyptische sfeer die de luisteraar meteen op de knieën dwingt. Het prachtig deemoedige 'So Long, Lonesome' wordt eveneens opgeluisterd door pianoarrangementen en sluit de plaat af met een sacrale noot. Slaan om te zalven, zoals het de groten betaamt.

Explosions in the Sky houdt er geen drastische koerswijziging op na, maar dat betekent allerminst dat de groep ter plaatse blijft trappelen. Het kan wat tijd vergen vooraleer 'All of a Sudden I Miss Everyone' zijn betoverende schoonheid ten volle prijsgeeft, maar de plaat is nóg krachtiger en intenser dan zijn reeds uitmuntende voorganger. Dit vat vol emotie staat garant voor idyllische gitaarlandschappen en wervelende geluidsorkanen om duimen en vingers bij af te likken.

Meer over Explosions in the Sky


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.