Waar vroeger vooral extreme metal uit het voormalige Oostblok deze contreien bereikte, is de scene daar ondertussen toe aan de meer moderne varianten die evenzeer een groter publiek kunnen aanspreken. Tot die selectie behoort het Estlandse Eye Sea I, dat zichzelf post hardcore laat noemen, maar eigenlijk gewoon moderne en melodische metalcore brengt. De band doet het met twee zangers, Kate Timoshina voor de gewone zang en Konsta Anikin voor de meer rauwe aanpak. Het eindresultaat is een schijfje dat op zich niet slecht is, maar ook niet bepaald opzienbarend genoeg om een grote impact te hebben.

Voor een debuut klinkt 'Legend' verrassend volwassen. De productie is erg goed, met de juiste balans tussen hevige, agressieve sounds en een meer open karakter dat de melodieën en de zang goed laat ademen. De muziek mag dan al post hardcore genoemd worden, maar het lijkt er steeds vaker op dat het 'post'-labeltje nogal snel op een band wordt geplakt, zelfs al heeft de muziek niets met dat etiket te maken. Eye Sea I balanceert de stevige mosh-passages vrij geslaagd uit met meer rustige en zingende gitaarlijnen en vooral zangeres Kate maakt een goede indruk. Ze heeft geen echt harde stem, laat staan een overdonderende, maar ze zingt zuiver en mooi en dat contrasteert lekker met de gebrachte muziek. Schreeuwlelijk Konsta is minder effectief. Zijn poging tot grunt/schreeuw is een beetje halfbakken en weinig overtuigend, tot op het punt dat de groep er beter aan zou doen om enkel Kate het vocale werk te laten doen. Die hard-zacht dynamiek hoéft niet altijd.

Met songs als 'Versus (Lost in Reflections)' of 'Visions' laat de band horen dat ze eens wat meer afwijkende paden willen inslaan en als geheel kan 'Legend' er best mee door, maar om nu meteen te spreken van een schot in de roos of de nieuwste band om in de gaten te houden, is een brug te ver. Daarvoor mist de groep nog echt goede songs en vooral zou een iets meer eigen karakter de heren en dame een flink stuk vooruit kunnen helpen. Meer zangeres Kate en minder Konsta zou al een goed begin zijn.

Eye Sea I brengt een verdienstelijk debuut uit, maar er is zeker nog ruimte voor groei en – daaraan gekoppeld – verbetering. Op dit moment zal de band vooral rabiate aanhangers van melodische metalcore kunnen aanspreken, maar moet de groep nog meer uit de pijp komen om iedereen echt te overtuigen.

Meer over Eye Sea I


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.