Dat label Southern Lord niet bekend staat voor doorsnee bands, is bij ingewijden al langer duidelijk. Nochtans hebben ze met Fauna een toch wel bijzonder vreemde eend aan de haak geslagen. Dit duo voelt zich naar eigen zeggen enorm geïnspireerd en beïnvloed door de natuur rondom hen en dat heeft volledig zijn weerslag in hun welhaast sjamanistische interpretatie van het begrip muziek. Hoe het ook zij, 'Rain' bestaat uit een enkel nummer dat meer dan een uur in beslag neemt, en het is allesbehalve een makkelijke rit.

Om te beginnen trapt Fauna af met een opname van regen in een bos. Of woud, indien er mensen zijn die dat prefereren. Het begin is alleszins behoorlijk vreemd afgemixt, want zelfs met hoofdtelefoon op is de regenval nauwelijks te horen. Mensen die deze schijf in hun stereo spelen zonder dat item kunnen zich gerust afvragen of die vijf minuten stilte in het begin de bedoeling zijn. Maar net wanneer een mens denkt dat dit de meest stille cd aller tijden is, duikt plots een eenzame akoestische gitaar op. De melodie die deze speelt is bijzonder eenvoudig en vooral: repetitief. De akkoordenprogressie is zo ridicuul eenvoudig dat een mens snel denkt dat hij voor het lapje gehouden wordt, maar op een of andere manier grijpt deze toch de eenzame luisteraar bij de keel. Een dikke tien minuten verder duiken de eerste voorzichtige vocalen op. Variatie is echter nauwelijks een sleutelwoord, want dezelfde melodie wordt telkenmale herhaald. Hoewel men in eerste instantie zou denken dat dit behoorlijk saai is, weet Fauna hierdoor een bezwerend, haast mantra-achtig effect te creëren. En dan breekt de hel los: plotseling zijn daar snijdende en rammmelende elektrische gitaren, compleet met raspende en bijzonder ziekelijke vocalen die de ware black metal van weleer laten herleven. De melodie, zo die er al is, wordt uitentreuren herhaald om dat sjamanistische karakter van de muziek tot leven te brengen en verdraaid als het niet waar is, maar Fauna slaagt daar nog in ook. De gemeenheid, de brutaliteit en de bezwering duren tot het einde en laten de luisteraar verweesd achter.

'Rain' is allesbehalve makkelijke kost en het is bijzonder eenvoudig om deze track na een enkele luisterbeurt af te schrijven als pretentieuze en herhalingsgezinde kost, maar wie de moeite doet om meer dan één keer het oor te luisteren te leggen, zal ontdekken dat het bezwerende karakter pas later met volle kracht toeslaat. Een intrigerende, maar behoorlijk moeilijke schijf. Voer voor durvers, met andere woorden.

Meer over Fauna


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.