De laatste jaren is er een nieuwe strekking binnen black metal aan het opkomen, namelijk acts die vooral gaan voor sfeer door het oproepen van mistige beelden uit een natuurwereld die op zijn minst primordiaal te noemen valt. Het Amerikaanse Agalloch wordt veelal gezien als hét uithangbord, maar ook bands als Fauna of dit Fen mogen gerust bij die groep gerekend worden. Fen heeft misschien wel veel affiniteit met de muzikale exploten van Agalloch, maar dat maakt dit plaatje niet minder genietbaar.

 Fen behoudt een behoorlijk gruizig geluid, maar slaagt er wonderwel in om een beangstigende atmosfeer te scheppen, eentje waarbij de luisteraar hopeloos verdwaald is en in elke schaduw achter elke boom een wezen meent te zien. Veelal zijn de nummers opgebouwd rond een centrale melodie, die als de golven van de zee over en weer gaat, wisselend tussen zachte en ingetogen etherische passages, en venijnige black metaluitbarstingen.

 Akoestische gitaren gaan hand in hand met scherp vervormde elektrische, en de drumpatronen die Fen bezigt zijn allesbehalve alledaags. Waar de snelle stukken geregeld de blastbeats bovenhalen, blijkt dat eens het tempo zakt, lichte jazzinvloeden de kop opsteken, of wordt een aparte roffel bovengehaald. Zo zet tijdgewijs de band luisteraars geregeld op het verkeerde been met vreemde overgangen of tegendraadse structuren. Die staan echter nooit in de weg van de song zelf, al kan het wel zijn dat op het eerste gehoor de muziek nogal asynchroon loopt.

 De uitgesponnen stukken grijpen elkeen snel bij de keel en laten niet meer los. Soms zit de productie de tracks een beetje in de weg (zo zijn de drumpartijen niet altijd even duidelijk hoorbaar) of zit de stem verstopt achter de gitaren, maar dat hoort voor de een of andere reden bij dit soort muziek. Hierdoor wordt het bevreemdende karakter nog sterker in de verf gezet en die rauwe en eerlijke sound geeft Fen een naturel die het album naar een hoger niveau tillen. Wie dus gaat voor een onvervalste woestenij binnen muziek, is bij deze act aan het juiste adres.

Meer over Fen


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.