Al 22 jaar lang maakt het Britse Fields of the Nephilim klasse gothic metal/rock. De band, bekend van hun spetterende liveshow en hun donkere westernkleren, werd in '83 opgericht door meesterbrein Carl McCoy en zou vele gothic bands van de volgende generatie beïnvloeden. McCoy verliet echter de band in 1991 na 'Elizium'. In 1996 werd nog wel een verzamelcd uitgebracht, 'Revelations', maar meer werd er niet meer gehoord van McCoy. Nu duikt deze mystieke figuur terug op met een onbekende line-up en een nieuwe plaat: 'Mourning Sun'.

'Mourning Sun' is één geheel: zo vervloeit ieder nummer in het andere. De hele plaat verveelt geen seconde ondanks soms het trage tempo naar het einde van de plaat en de lange duur. Dat is een van de kwaliteiten van McCoy: doorheen de hele plaat schildert hij op briljante manier nu eens schitterende, dan weer ijzingwekkende muzikale landschappen. Een mooi voorbeeld daarvan: de apocalyptisch-bombastische intro 'Shroud (Exordium)' die het album inleidt met koorzang, echoënde keyboards en harde ritmische begeleiding. Daarop volgen 'Straight into the Light' en 'A New Gold Dawn', gotische pareltjes die hun pracht tonen met hardere stukken en muzikale landschappen waar de luisteraar gerust in kan verdwalen, want de reis naar mystiek en schoonheid is begonnen. De altijd aanwezige keyboards en McCoys rauwe melodieuze stem dragen hier zeker toe bij. Dergelijke nummers krijgen ook een industrial touch mee, die zorgt voor futuristische sfeer, beats en noisy vocalen. In 'Requiem XIII-33 (Le Veilleur Silencieux)', een kalm episch nummer van zo'n 7 minuten, merk je meteen het dramatiserende effect van de zang op samen met de krachtige keyboardaccenten en de atmosferische gitaarklanken.

Het is zeker niet de bedoeling van 'Mourning Sun' om de luisteraar ongelukkig achter te laten. De plaat geeft de luisteraar simpelweg een levensles: dat er donkere momenten zijn maar dat er altijd hoop in het hart rust. "Vooruitkijken naar de toekomst tegenover dwalen in het verleden", aldus McCoy. Eén ding is zeker: er is nieuw leven geblazen in Fields of the Nephilim. En hoe.

Meer over Fields of the Nephilim


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.