Film School is een verzameling van artiesten die hun sporen reeds hebben verdiend middels diverse soloprojecten of in dienst van andere San Franciscaanse artiesten. Dit titelloze debuutalbum is de opvolger van de in 2004 uitgebrachte EP 'Always Never', maar pas na de release van die plaat en het opnemen van de schitterende song 'Harmed' is duidelijk geworden waar dit collectief naar toe wilt.

In tegenstelling tot wat soms het geval is bij een groep door de wol geverfde muzikanten klinkt Film School niet als een bont allegaartje aan inputs, maar eerder als een miniorkest met een ver ontwikkeld geluid en een repertoire om u tegen te zeggen. De plaat wordt ingeleid door een opeenstapeling van gitaargeluiden die doet denken aan het glitterende geweld van My Bloody Valentine of Slowdive. Meer nog dan die gitaartovenaars blijkt in nummers als 'On & On' en 'Breet' de meest directe invloed The Cure, niet alleen door Krayg Burtons Brits klinkende, melancholische zang, maar ook door de talloze en inventief gebruikte geluidseffecten die 'Film School' een soms bovenwerelds allure geven. Terwijl 'Harmed' al een nagenoeg perfect indierocknummer is, wordt dit dadelijk gevolgd door 'Pitfalls' dat er nog een schepje bovenop doet: in de catchy refreinen («Stop / and... Go!») bouwt het nummer op tot een hoogtepunt waarna enkel drums en een keyboard wat verloren achterblijven. Dan neemt de song een onverwachte wending naar een volledig ander niveau, die door de bevreemdende, hypnotiserende samenloop van gitaar en zang de herinnering aan het voorgaande wegvaagt. Het wordt op dat moment pas echt duidelijk hoezeer Film School net dat ietsje meer voor heeft op de concurrentie. Naar het einde van de plaat toe wordt in 'Sick of the Shame' en 'Like You Know' de volumeknop naar links gedraaid; een eenzame akoestische gitaar schrijnt temidden van het verzachte elektrische tumult. Hier valt pas op hoezeer Burtons zanglijnen doorgaans worden begraven in de mix, wat ze soms nauwelijks verstaanbaar maakt. Dit draagt echter bij tot het mysterieuze karakter van de bedrieglijk eenvoudige teksten, die in deze laatste, meer ingehouden nummers beter tot uiting komen.

Film School is in staat hun goede tot fantastische songs van een evenwaardige sound te voorzien. De band slaagt kortom waar zovelen falen: ze laten het er niet bij hun voorbeelden in de muziek te verwerken, maar zetten telkens de stap die hen leidt naar hun eigen pracht en praal. Dit debuutalbum is een klein uur durende ode aan de muziek geworden en het mag duidelijk zijn dat Film School een naam is die binnenkort de betere vakbladen zal sieren.

Meer over Film School


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.