Wie zo'n kleine dertig jaar Fishbone onopgemerkt heeft laten passeren en houdt van een (letterlijk) stevig skafeestje, opgelet. Dit knotsgekke gezelschap uit Californië heeft een unieke brug weten te slaan tussen reggae, funk en potig gitaargeweld. Vandaar dat dit zestal rond energieke frontman Angelo Moore ('Dr. Madd Vibe') zowel in de hardcore- en punkscene als onder het brede feestpubliek enorm veel succes kent. De lang uitgelopen 'Still Stuck in Your Throat'-wereldtour kende dan ook grotendeels uitverkochte avonden. Hoe zo'n show er zoal aan toe gaat, bewijst 'Fishbone Live', de eerste officiële live-plaat van de groep die tal van bootlegs van de tafel mag vegen.

Fishbone is een energiebom, zoveel is duidelijk. Het grotendeels op skagolven deinend, oppeppend spel van de band gaat van climax tot climax in een broeierige, stevig opbouwende set. Waar aanvankelijk nog ruimte is voor soul en sfeermomenten, schakelt dit optreden spoedig een versnelling hoger. Daardoor ontaarden spelpartijen soms in chaotische toestanden, is samenzang al eens eerder een door-elkaar-zang en verdwijnen songs af en toe in het wilde geheel. Desalniettemin zweept dit gezelschap zijn publiek tot het uiterste op. Vurig trombone- en saxspel en de strakke reggaepatronen die de groep hanteert, doen hier zeker hun werk. Zonder enige moeite nemen de bandleden anno 2008 (want er zijn aardig wat bezettingswissels geweest) iedereen mee langs genredoorbrekende hoogtepunten als 'Ma & Pa', 'Everyday's Sunshine' (enkel op de dvd) of de bewerkte reggaeklassieker 'Party at Groud Zero'. Bovendien slaat Dr. Madd Vibe er in om tussen zijn hyperkinetisch gekronkel ook nog steeds aardig wat soulpower uit zijn stem te persen wanneer hij zijn saxofoon even ter zijde legt. Songs die zeven à acht minuten aanmodderen zijn hier dus niet echt een obstakel, maar eerder olie op het vuur van Bordeause wildemannen en vrouwen. Meer nog, een aardig stukje rub-a-dub dancehall style in 'The Suffering', metalgitaren in 'Behind Closed Doors' of geflipte speedfunk met dierengeluiden in 'Bonin' in the Boneyard' doen er nog een heerlijk schepje bovenop. Dit audiovisueel verslag moet dus niet gezien worden als een kwaliteitsproduct, maar eerder als een sfeerprent die de ongebreidelde energie van Fishbone mooi weergeeft. Het is dan ook meegenomen dat een goede klankbalans en een relatief goede geluidskwaliteit aanwezig is. Een leuk kartonnen doosje met sfeerfoto's en picturediscs maken het geheel netjes af.

Dit gezelschap is een levende legende. Wie na al die jaren er in slaagt een zaal volledig murw te spelen, mag zichzelf gerust groots noemen. Over de kwaliteit van het spel van deze heren, alsook de soms nogal rommelige beelden valt de discussiëren. Maar de kracht en het spelplezier van de band, alsook het laaiend enthousiasme van het publiek worden hier prima weergegeven. Van een live reportage moet nu eenmaal niet meer verwacht worden.

Meer over Fishbone


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.