De Argentijnse pianiste Ingrid Fliter koos voor haar eerste opname bij EMI muziek van Chopin en dit plaatje bevat dan ook enkele van Chopins meest begeerlijke composities: naast de derde sonate in b mineur de drie walsen op.64 (waaronder de bekende minutenwals), de Barcarolle op.60, de drie Mazurka's op.59, de Ballade no.4 en natuurlijk de 'Grande Valse Brillante' op.60.

Ingrid Fliter gebruikt een delicate rubato die Chopins muziek net dat vluchtige meegeeft dat het nodig heeft. Zo komt het eerste deel van de sonate heel kwetsbaar over. Zij beheerst een uiterst lichte en stille aanslag die echter niets van zijn precisie verliest, zelfs niet waar het lijkt alsof deze Argentijnse pianiste haar klavier nauwelijks meer aanraakt. Dat maakt het contrast met strakke passages, zoals de openingsakkoorden van deze sonate, die Fliter veel meer recht door zee uitvoert, des te groter. Het langzame derde deel van de sonate wordt heel ingetogen gehouden, met een traag, lichtjes slepend tempo en een dynamiek en speelwijze die nergens extrovert wordt.

In de drie Mazurka's op.59 wordt een stevige manier van spelen aangehouden, die het best tot zijn recht komt in de middelste van de drie. Met Poolse ritmes die net dat klein beetje onregelmatig klinken en robuuste accentueringen staan deze dansen qua karakter ver van het gestileerde van de Barcarolles of de sonate af.

De 'Grande Valse Brillante' had niet mogen ontbreken op een cd als deze. Ingrid Fliter houdt hem briljant genoeg, met een helder sopraanregister en een tempo dat snel voortgedreven wordt, zonder ergens te blijven hangen of achterom te kijken. Dan worden de drie walsen op.64 veel verfijnder uitgevoerd, haast breekbaar en teer, zoals in de tweede. Een zelfde sfeer hoort men tot slot ook in de intrieste ballade opus 52 waar Ingrid Fliter knap de juiste toon, tussen verdriet en gelatenheid vindt.

Ingrid Fliter slaat precies de juiste toon aan voor deze 'best of Chopin' plaat, met een lichte rubato en precies de juiste dosis aarzeling voor deze muziek en veel verfijning in haar speelwijze en articulatie. Dat zorgt voor een verfrissende en boeiende kijk op deze bekende werken.

Meer over Frédéric Chopin


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.