De laatste jaren blijft het label Relapse de mensheid bestoken met waanzinnig extreme platen die veelal pareltjes zijn. Een behoorlijk recente ontdekking is het compleet geschifte grindcombo Gadget, dat met zijn debuut 'Remote' hoge ogen wist te gooien. De no-nonsense grind beschikte over een pak snoeiharde en bijtende riffpartijen die als een volautomatische klopboormachine het hoofd binnenknalden. Omdat de band ogenschijnlijk uit het niets verrees, kwam de klap dubbel zo hard aan. 'The Funeral March' is de nieuwste boreling en het dient gezegd: Gadget evenaart met gemak de kwaliteit van het debuut.

Het grootste verschil tussen 'The Funeral March' en 'Remote' is dat Gadget op eerstgenoemde geregeld de voet van het gaspedaal haalt, althans toch meer dan op 'Remote'. Dat geeft dit album een drijvende en pompende kracht die vaak ontbreekt bij grindcorebands. Gadget bewijst echter dat ze deze discipline meesterlijk onder de knie hebben, net als grootheden Napalm Death en het helaas ter ziele gegane Nasum. Zoals vele grindbands is ook Gadget zich goed bewust van wat er in de wereld gebeurd, getuige hun ode aan de vogelgriep 'H5N1' of een Zweeds gezongen pastiche op veganisten getiteld 'Vägen till Graven' (oftewel 'Veganist tot in de Kist'). Boven alles is Gadget een goed geoliede machine die moeiteloos schakelt tussen logge hakpartijen en razendsnelle spurts, met pakkende en herkenbare gitaarlijnen die in de diepte verscholen zitten. Mocht een stoomlocomotief een huwelijk aangaan met een drilboor, dan zou Gadget best eens het nageslacht kunnen vormen, toch qua impact. Het is dan ook heuglijk nieuws dat de band vrolijk verder blijft rammen en nergens toegevingen doet.

Naast Napalm Death zijn er te weinig bands die kwalitatief sterke grindcore produceren en aangezien Nasum met het schielijk overlijden van frontman Mieszko Talarczyk heen is gegaan, moet Gadget de klus klaren. Ze doen dat echter met veel branie en overtuiging, zodat elke grindfanaat deze band in het hart mag sluiten.

Meer over Gadget


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.