Wie in België over moderne Balkan- of gipsy-dansmuziek spreekt, kan daar maar beter de naam Crammed bij vermelden, het hippe label dat deze trend voor was en inmiddels al jarenlang leuke platen uitbrengt binnen het genre. Wie in Frankrijk over deze muziek spreekt, mag Divan du Monde niet overslaan, de naam van de trendy Parijse club die – in navolging op de Moulin Rouge die 'tsiganes' en 'apaches' artistiek opwaardeerde – befaamd is om zijn eigenzinnige feestjes. Huis-dj Gaetano Fabri is in de scène dan ook alles behalve een onbekende, hoewel zijn wortels in Brussel en Decadance-party's verankerd zitten. Balkan Beats, zigeunerfanfares en klezmer-straatpunkklanken liggen deze dj nauw aan het hart, net als gezelschappen als Taraf de Haïdoeks of Koçani Orkestar, niet toevallig ook gehuisvest bij Crammed.

Op deze verzamelplaat haalt Fabri zijn stevigste wapens als remixer boven. Subtitel 'Gypsy Night at le Divan du Monde' verraadt natuurlijk een heerlijk mediterraan feestje waar een muzikale mengelmoes van culturen voor veel vreugde zorgt.

Het valt moeilijk te ontkennen: de weemoedige klanken van de harmonica hebben iets gezelligs, volks en vriendelijk in zich. Zowel in traditionele instrumentale rondedansen als opener 'Mozzarella' (Kal) als in een meer hedendaagse setting met korte reggaegitaartjes en moderne breaks (Dj Clock vz Rona Kartners 'Of Of Of') is de sfeer van dit instrument uniek. Dat zou het voor een muziekmenger als Gaetano Fabri erg eenvoudig en 'goedkoop' kunnen maken. Gelukkig begaat deze creatieveling niet de zonde van de eenvoud. De man kiest om verschillende culturen te laten versmelten tot een unieke hutsepot van authentiek en modern. Zo zorgt een opgedreven versie van 'Siki Siki Baba' (Koçani Orkestar) dankzij hardnekkige trompetjes voor een stevige feestneus. Krachtige en schelle blazers leggen vaak vooral het vuur aan de schenen. 'Alili' van Fanfare Ciocarlia heeft zo'n typische felle uithalen maar krijgt een afwisseling met meer droge percussie- en elektronicamomenten.

Hoewel de feitelijke ambiancefactor soms wat durft af te nemen, werkt die afwisseling wel verfrissend. 'Nuit Tsigane' is dan ook geen wild en onstuimig spektakel, maar eerder een gedistingeerde en fijne kennismaking met de kunsten van Fabri. De plaat vertoont een bijna permanente muzikale prikkeling waardoor het helemaal geen probleem is dat het hier om losstaande tracks gaat. Romashka zweeft met haar lieflijk hoge stem ergens tussen zoemende bijen en een speels ritme van accordeon en bombardon en de remix van 'Adir Adirim' van Balkan Beat Box doet het met sobere, diepe hiphoptoetsen die het speelse Spaanse gitaartje van het nummer heerlijk verzwaren. Vooral naar het einde toe is dit plaatje dan ook goed op dreef. Enige minpuntje is de al te drukke bewerking van Taraf de Haïdoeks' 'Go East' die echt een onaangename ritmische onrust bevat en dan ook erg chaotisch overkomt.

Gaetano Fabri versterkt met deze verzamelaar zijn status als grote mijnheer binnen dit genre. 'Nuit Tsigane' bulkt van de leuke culturele combinaties en muzikale spitsvondigheden waarbij de klemtoon vooral op (traditionele) instrumentale partijen ligt. Spijtig genoeg misleidt de titel hier een beetje en kan er niet echt gesproken worden van een echt nachtelijk dancingfeestje. Maar zolang de hype rond deze multiculturele hippiestrekking blijft duren, hoeft dat geen bezwaar te zijn.

Meer over Gaetano Fabri


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.