Sedert 2002 is Gare du Nord een van de hipste electro-jazz-formaties in het Nederlandse. ‘In Search of Excellounge’ was een vrij conventioneel, elektronisch debuut, maar met ‘Sex ‘n’ Jazz’ uit 2007 (met een veelbetekenende, nogal smakeloze titel) braken ze definitief door bij het grote publiek. ‘Let’s Have a Ball!’ (alweer met een titel die het album op het lijf geschreven is), de jongste schepping van de creatieve breinen Ferdy Lancee en Barend Fransen, is, tegen alle verwachtingen in, een gewoon compilatie-album waarop enkele van de beste funk- en jazzartiesten verzameld staan.

De formule is nogal eenvoudig en het artistieke duo neemt eigenlijk vrij weinig moeite om het geheel met vindingrijke input op te smukken. Met Donald Byrd, Marvin Gaye, Cassandra Wilson en Norah Jones op de tracklist kan er hoe dan ook weinig fout gaan. Gare du Nord voorziet de luisteraar van enkele stevige, swingende grooves, maar verder blijft de bijdrage van het duo uitermate beperkt. De mixes zijn niet echt van een superbe niveau en de keuze van de nummers had uiteraard origineler gekund. ‘Let’s Have a Ball!’ pretendeert dan ook niet zoveel meer dan gewoon een feestelijk album te zijn, maar het gebrek aan ambitie en aan inventiviteit maakt het album tot één van de vele releases binnen het intussen al uitgemolken genre.

De cover-art bij Blue Note is naar goede gewoonte degelijk en mooi, maar ook hier was een gewaagder opzet interessanter geweest. Naar de maatstaven van Blue Note, het label dat met de sublieme serie Blue Note Sidetracks een nieuwe mijlpaal heeft geschapen in het compilatie-genre, valt het jongste album van Gare du Nord extra tegen. Niet dat de muziek niet swingt of ongecompliceerd uit de boxen knalt, maar elke jazzliefhebber kan een simpele set zoals deze in een voormiddag in elkaar knutselen. Geachte Ferdy Lancee en eerwaarde Barend Fransen: mag het in het vervolg allemaal wat meer gezouten en gepeperd?

Meer over Gare du Nord


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.