Dit is niet enkel de eerste plaat die de Noor Geir Jenssen onder zijn eigen naam in plaats van pseudoniem Biosphere uitbrengt, het is allicht ook zijn meest persoonlijke. De fascinatie voor stille en kille langschappen die in minimale sfeerelektronica en pure ambient vertolkt wordt, bereikt hier zijn hoogtepunt. Aanleiding van 'Cho Oyu 8201m'is immers een avontuurlijke reis die de man enige jaren terug gedurende anderhalve maand ondernam om de Cho Oyu, uitloper van de Himalaya, te beklimmen. Als specialist ter zake heeft Geir Jenssen zijn opnameapparatuur meegenomen om enkele memorabele momenten op geluidsdrager vast te leggen. Subtitel 'Field Recordings from Tibet' is dan ook letterlijk te nemen. Van muzikale inhoud is nauwelijks sprake, laat staan van manipulaties of klankconstructies (een zeldzaam handtrommeltje, luide bellen rond de hals van yakken of een krakende opname van een lange golf radioprogramma niet meegerekend).

Spektakel biedt dit reisverslag misschien iets minder, op gebied van pure sfeerbeleving is dit een aangenaam relaas. Een mooi boekje met foto's, online dagboek en bijhorende kaart zijn slechts enkele attributen die dit klankspel aanvullen. Toch is ook dat laatste op zich uiterst genietbaar voor wie wel van minimale dingen en vreemde geluiden houdt. Het geheel van twaalf geluidsopnamen bouwt immers een prachtig gevoel van desolate rust op en ademt werkelijk de sfeer van een trektocht door besneeuwde bergtoppen uit. Enkele 'hoogtepunten' zijn het passeren van een karavaan yakken met bellen, brabbelende menners en aansporende kreten, een monotoon doordravend handtrommeltje doorheen de verkeersdrukte van de voorstad of het intens schorre gekras van waaierstaartraven die gevoed worden aan de Nangpa La bergpas. Vogelfreaks worden overigens ook verwend met de roep van sneeuwvink, Aziatische witte kwikstaart en alpenkraai.

Als een geheel van klanken uit het veld, bevat dit plaatje ook een mooie evolutie: waar de eerste tracks nog een rijk gevulde, enigszins muzikale inhoud kennen, nemen stiltes en minimale sfeermomenten meer en meer toe. Op die manier maakt de luisteraar met Geir Jenssen de reis mee om samen te ontsnappen uit de drukke mensenmaatschappij. Op die manier groeit het onmetelijke en mystieke karakter van de cd. Het zijn slechts de eenvoudige, zeldzame ogenblikken waar toch menselijke interventie aan te pas komt die de oeverloze stilte en ruimtelijkheid kunnen doorbreken (een Noors radioprogramma in het basiskamp, radiogesprek van een overvliegende boeiing ...). Het zijn ook die dingen die het meest te vatten zijn op geluidsdrager en verbergen dat Jenssen worstelt met de ongrijpbaarheid van de voornaamste geluidsbron in de bergen: de steeds draaiende wind.

'Cho Oyu 8201' is een project dat een tijdje in de geluidsarchieven van Geir Jenssen heeft blijven liggen. De man heeft allicht ook heel wat moeten knippen en plakken uit zijn vele opnamen gedurende deze reis. Fans van de muziek van Biosphere zijn er bij deze in elk geval aan voor de moeite: sfeer en impressies moeten hier maar voor voldoening zorgen.

Meer over Geir Jenssen


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.