Wie naar de planeetafbeelding van deze plaat kijkt en dit rijmt met een titel als ’64 Light Years Away’, kan vermoeden dat het hier om vrij futuristische muziek gaat. Het project Geomatic verhult de Amsterdammers genaamd Serge en Andrei, die met hun tweede album opnieuw erg buitenaardse muziek maken. Met een voet in donkere industrialmuziek, een voet in goatrance en een derde voet (wat best kan bij aliens) in ambient weet Geomatic erg avontuurlijke, gedetailleerde elektronische muziek neer te pennen. Deze plaat blijkt dan ook een droomtrip doorheen de soms vrij heftige fantasiewereld van deze getalenteerde producers.

Elf tracks lang weet dit astrologische album de luisteraar bij het nekvel te grijpen. Donkere elektronische, industriële pulsen vermengen zich tot tribaldrums om tot een erg expliciet, maar niet al te snel ritmisch spel te komen. Zweverige klanktapijten met echo’s en halo’s zorgen voor een warme achtergrondkleur, waar hoog geavanceerde blieps, borrels en schuifelende geluiden of zwaar vervormde stemmen zich tegen afzetten. Een typisch digitaal landschap vermengt zich met Indianenklanken en etnische snaarinstrumenten. De verbeelding van Geomatic kan niet op. Er valt ontzettend veel te beleven op dit album, waarbij elke vijf seconden wel een nieuw geluid of effect opduikt. Toch wordt het allemaal nooit echt te druk of te veel.

’64 Light Years Away’ kan immers ook gerust even de beats achterwege laten om enkele minuten rond te zweven bij ‘The Fourth Plane’, dat met winderige achtergrondstructuren, de snaredrum van een dubreggaenummer en licht tikkende regen een heerlijk rustmoment biedt. Een onaards diepe grondtoon zorgt echter ook hier voor een extra dimensie.

En het werken in een driedimensionaal veld blijkt belangrijk voor Geomatic, dat voortdurend een erg breed klankspectrum uit zijn hoed tovert en daar ook nog eens de nodige nagalm en echo’s onder plaatst. Deze cd zou dan ook een lange, roesverwekkende reis kunnen zijn, ware het niet dat de expliciete, lage beats die nooit echt gaan beuken de luisteraar netjes met beide voeten op de grond houden.

In elk geval werd elk detail, elk geluid in deze muziek geoptimaliseerd en uitgepuurd, en dat wil wat zeggen. Dit hoogtechnologisch stukje productioneel vernuft zorgt er niet enkel voor dat geluiden loepzuiver klinken, maar laat elke tic, tune, brom of blubber ook ontzettend origineel, pakkend en afgewerkt overkomen. Dat maakt het beluisteren van deze muziek sowieso een avontuur.

Meer over Geomatic


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.