Er zijn technisch knappe platen. Er zijn tekstueel superieure platen. Er zijn de muzikale en harmonieuze oorsnoepjes. En dan zijn er platen waar al die dingen samenvallen tot een geheel. 'Water With A Smile' van de Belgische Gilbert Isbin Group is zo'n plaat. En zoals met vele samensmeltingen durft het geheel dan zelfs beter te zijn dan de som van de samenstellende delen. Wat de Belgische Gilbert Isbin Group op dit album 'Water With A Smile' brengt is zo'n plaat. Het hele album staat als een huis waarin alle kamers exact de plaats hebben gekregen waar ze als van nature lijken te horen en waar alle muzikanten hun hele hart in kwijt konden. Dit is een album dat alleen maar door een doorwinterde en gedegen, volwassen groep muzikanten kon gemaakt worden. Gitarist Gilbert Isbin is dan ook al zijn dertiende album toe en deelde al menig internationaal podium met artiesten uit binnen- en buitenland. Samen met zangeres Lea Van Loo, percussionist Peter Van Gheluwe en bassist Vincent De Laat was hij zelf aannemer van het huis met 12 zelfgecomponeerde muzikale kamers die dit album recht houden.
Het openingsnummer 'Picking a Flower' werd in januari 2004 uitgeroepen tot de januari-kandidaat voor 'Song of the Year 2004'. Say no more? Een Braziliaanse bossa nova pur sang, ijzersterk gitaarwerk en vooral de prachtige stem van Lea Van Loo maken snel duidelijk dat deze titel meer dan welverdiend is. Op de mengelmoes van stijlinvloeden die dit album rijk is, passeren we vervolgens in 'Suite For Dark Shades' door ritmisch flamencogeklap, een warme bluesstem en een harde funky slap-bas om een knaller van een tweede nummer neer te zetten. Diezelfde slap-bas horen we weer terug in 'Simple Pleasure', een prettig, eenvoudig, maar ijzersterk nummer waarvan de vlag de lading niet completer kan dekken. Ook jazz is nooit ver weg op dit album. Op de iets rustigere ballades 'Snake Talk', 'That Voice of Mine' en 'The Ladybird Song' krijgen we een jazzy gitaar te horen, waar Gilbert Isbin rake solo's speelt die een streling zijn voor het oor. Maar het einde is nog niet in zicht qua stijlen: meer Indische akkoorden krijgen we in 'Chestnut Bird' en het titelnummer 'Water With A Smile', een Arabische stem brengt de exotica in 'Stories', en wat dacht u van een soort gipsy-achtige dansjazz in 'Virago'.
Gilbert Isbin Group brengt een prachtige stijlenmix die nauwelijks natuurlijker kan overkomen. Alle stijlen hebben op elk nummer een rechtmatig doel worden samen versmolten tot een homogeen geheel dat bruist van de muzikale superioriteit. Zowel deze artiestengroep als het album dat ze hebben voortgebracht verdienen een prominent plaatsje in het uitstalraam van Belgische muziek.

Meer over Gilbert Isbin Group


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.