Of hun plaats in de halve finale van het Eurovisiesongfestival hun carrière vooruit geholpen heeft, valt te betwijfelen: als enige kandidaat bleef het Tsjechische Gipsy.cz puntenloos onderaan staan. Toch heeft de Romano hiphop van de bende onder aanvoering van rapper Radoslav Banga een groot publiekspotentieel: de mix van hiphop (in hun volkstaal), pop en zigeunerklanken klinkt bijzonder aanstekelijk en amusant.

De dominante geluiden in de songs op 'Reprezent' zijn solo gerapte strofes met in groep gezongen refreinen, waarbij hoemparitmiek en de akoestische klanken van viool en accordeon de muziek kleuren. Naar welke kant de muziek overhelt, hangt af van track tot track. 'Udělej něco!' is het meest uitgesproken hiphopnummer met een krachtige, ritmisch geprofileerde productie en goed inpikkende rappers. Op andere nummers klinkt de groep dan weer meer als een zigeunerversie van de latin-rockband Ozomatli of wordt er even geknipoogd naar R&B, zoals in het tamme 'Večernice'. In 'Amen Savore' gaan ze nog een stapje verder en kruipt de groep in de huid van een quasi tranerige boysband, waarbij de muziek wel op en top Gipsy.cz blijft en het arrangement mooi van strofe naar strofe verandert.

In een dergelijke situatie en met onverstaanbare teksten wordt de grens tussen parodie en kitsch soms erg dun. In het titelnummer is die onduidelijkheid er echter helemaal niet meer. Deze kostelijke parodie op gangstarap klinkt buitengewoon amusant. De flarden Engels in de tekst bestaan uit de typische cliché-woorden en -zinnen die deze muziek zo heerlijk kwetsbaar maken (de titel alleen al). Bovendien worden die met een sappig zigeuneraccent gezegd, waarbij de muziek ook een ironische tik krijgt. In 'Dobrý den' is het dan weer de liftmuziek met een hoog '70s-behang gehalte die het sérieux onderuithaalt.

Op andere momenten wordt de volkse kaart uitgespeeld. De tracks met hoemparitmiek zijn zondermeer de meest opzwepende van de plaat, zeker wanneer er scratches, een stompende beat of tempoversnellingen opduiken. Vreemder klinken de nummers waarop de combinatie van deze volkselementen met moderne invloeden nieuwe genres lijken te ontwikkelen: de charmerapper in 'Love Love' of volksdanshop ('Vítej') inclusief draaiende accordeonpartij.

Qua sfeer en uitstraling zit 'Reprezent' goed: de muziek is aanstekelijke en de mengeling van zigeunerelementen en hiphop-en-aanverwante-geluiden klinkt nergens geforceerd. Toch was er meer mogelijk geweest met het voorliggende materiaal. Sommige nummers klinken wat gemakkelijk en meer evolutie binnen de songs (zeker qua arrangement) zou de muziek van Gipsy.cz een paar niveau's hoger kunnen tillen. Als is de kans dat ze dan zelfs niet meer in de halve finale van het Songfestival geraken niet denkbeeldig.

Meer over Gipsy.cz


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.