De duistere en grimmige klanken van het Limburgse Gorath hebben al meerdere luisteraars een portie kippenvel bezorgd. Het vijfde opus ‘Apokálypsis - Unveiling The Age That Is Not To Come’ bewijst nogmaals het talent van deze vierkoppige progressieve blackmetal-formatie.

Laat het ‘progressief’ label niet misleiden, hier geen stuntelige poging tot free jazz–achtige metal. Integendeel, de muziek lijkt hier zeer eclectisch. Van de heftige blastbeats in het openingsnummer ‘Before The Throne Of The Demiurg’ tot de dromerige soundscapes in ‘Beasts from the Earth and the Sea’. De vocalen van frontman en songschrijver Filip Dupont, die een beetje doen denken aan een smerigere en schellere versie van Henri Sattler van God Dethroned, razen kwaadaardig over de zware gitaren die akkoorden uitbrullen alsof het niets is.

Het brede bereik van de drummer doet hier nog een schepje bovenop; van hypersnel snare-geweld tot zeer gedetailleerd cimbaal- werk waar het progressieve aspect pas echt zijn gloriemomenten beleeft. Gorath brengt het allemaal samen tot een indrukwekkend geheel, iets waar veel progbands nog wat van kunnen opsteken. De opbouw en chaotische uitspattingen blijven hier origineel en onverwacht uit de hoek komen en het wordt geen wirwar van gitaarriffs en misplaatste baslijnen.

Het nummer ‘Le Porteur de Lumière’, dat gekenmerkt wordt door het postrock klinkende middenstuk, zou lang niet zo interessant geweest zijn zonder de bezwerende basgitaar. Zonde dat die niet vaker op de voorgrond treedt. ‘The Seven Seals’, de eerste single, is het toegankelijkste nummer op de cd en volgt daarmee ‘Doed Over’t Galgeveld’ en ‘Gnosis’ van de vorige langspelers op. Een catchy en straight to the point nummer dat zeker te smaken valt.  De vuller ‘Wrath Of God’ daarentegen mocht achterwege gelaten worden.  

Gorath heeft met ‘Apokálypsis - Unveiling The Age That Is Not To Come’ weer een puike schijf afgeleverd die de band hopelijk de erkenning gaat geven die ze verdienen. Vernieuwend en origineel is het allemaal niet, maar wel diepgaand. Een grote aanrader voor de fans van atypische metal.

Meer over Gorath


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.