Grave is samen met Entombed, Dismember en Unleashed vaandeldrager van de Zweedse death metal. Nu ja, Entombed is al een paar jaar geen deathmetalband meer te noemen, maar los daarvan is het hartverwarmend om te zien dat de oude garde nog altijd vrolijk meedoet en meer dan eens de jonge honden met de vingers in de neus naar huis speelt. Grave grossierde vroeger vooral in vrij langzame death metal en ook al mag het tempo nu geregeld de hoogte ingaan, de groovy edoch brute metal smaakt nog steeds succulent. Meer zelfs, met 'Dominion VIII' leveren ze zomaar eventjes hun beste schijf in jaren af!

Spilfiguur van Grave is nog steeds gitarist-brulboei Ola Lindgren, een man die gezegend is met een werkelijk heerlijk ranzige stem. En ranzig is 'Dominion VIII' zeer zeker: het bloed spat in het rond en geregeld wordt nog eens fiks uitgehaald naar een zielige en zwakke Godfiguur. 'A World In Darkness' start de dans met een typische midtempo riff die als een pletwals door de huiskamer dendert. Daarna begint de pret pas goed: 'Fallen (Angel Son)' heeft een werkelijk onweerstaanbaar refrein met een behoorlijk kwade Lindgren die haat en venijn spuwt over een bedje van heerlijk zoemende gitaren. Bij 'Stained By Hate' is het helemaal raak: de stevig doorrollende basdrums geven de fond die Lindgren gitaargewijs nodig heeft en deze song is zelfs behoorlijk snel. 'Bloodpath' heeft dan weer een typische polkadrum met een hakkende en stotterende gitaarriff, terwijl de versnelling van de drums gekoppeld gaat met een vertraging van al de rest. Het feestje blijft eigenlijk maar verdergaan en aparte songs opnoemen is in wezen vrij onbenullig, aangezien het hoge niveau doorlopend wordt gehandhaafd. Het lijkt erop dat Lindgren bijzonder geïnspireerd was bij het schrijven van dit album. Het slepende karakter (de trage riffs) van 'Annihilated God' wordt bijvoorbeeld snel afgewisseld met uptempo stukken die een hoofd onweerstaanbaar tot headbangen aanzetten. De bulldozersound van van Grave klinkt nog altijd zeer vet (in tegenstelling tot de kettingzagen van Dismember) en dat geeft deze band net veel meer power.

Grave komt, ziet en overwint: dat is het eindbesluit van 'Dominion VIII'. Sinds de heroprichting van de band begin deze eeuw moest de band nog wat warmlopen, maar met deze schijf staan ze absoluut opnieuw aan de absolute top van de death metal. Grave doet waar ze best in zijn: compromisloze death metal met een ranzig randje maken. Het eindresultaat is een serieuze kandidaat voor album van het jaar.

Meer over Grave


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.