Canada heeft op gebied van streelzachte poprockmuziek nog heel wat geheimen te openbaren. Een van die mysteries op het Europese vasteland is wel Great Lake Swimmers, een band rond charismatische frontman Tony Dekker die al zo'n zeven jaar met succes de ziel roert van al zijn aanhoorders. Vierde langspeler 'Lost Channels' is het hoogtepunt van de nog steeds stijgende populariteit van dit gezelschap, dat zijn liedjes steevast opneemt op historisch bijzonderde locaties. Een mystieke intimiteit slingert dan ook als een rode draad doorheen de twaalf melodieus erg sterke liedjes op deze cd.

Great Lake Swimmers nestelt zich aardig in het alternatief indie- en folkwereldje dat zich laat kenmerken door broze, maar hemelsmooie gitaarmuziek. Op dit album wordt meer dan ooit de licht hese, sexy stem van Tony Dekker uitgespeeld tegen passages van Crowded House-achtige samenzang in pure, zielsberoerende momenten. Deze vocale invulling is dan ook een belangrijk gegeven bij de Great Lake Swimmers, waarvan de muziek even schilderend overkomt dan de bandnaam. Verder grijpt dit kwintet ook terug naar de essentie en wordt gekozen voor eenvoud, soberheid en intieme schoonheid. Dat neemt niet weg dat deze plaat mooi tot in de details is uitgewerkt. Zo eist de steelgitaar van Sandro Perri (ook bekend als Polmo Polpo) niet enkel een belangrijke rol op, maar speelt een melancholisch nummer als 'Everything is Moving so Fast' met gevarieerd, rollend drumspel en wordt 'Pulling on a Line' ingekleurd met een erg subtiel orgeltje. Centraal staat een erg uitgebalanceerd en breekbaar geluid waarbij vooral de vormgevende instrumenten van belang blijken. De introverte ballade 'Concrete Heart' ruilt piano en cello in voor de gitaar en op 'Still' gaat het tempo wat omhoog en krijgt de ritmische omkadering een meer prominente plaats. Sfeercreatie blijft echter vooraan staan op deze plaat, waarop de kathedralen en kastelen waarin ze tot stand kwam duidelijk weergalmen. De twaalf aanwezige songs dragen kwaliteit en toegankelijkheid dan ook hoog in het vaandel en dingen stuk voor stuk naar een legendarische, tijdloze stempel.

Dat er een groot publiek voor Great Lake Swimmers staat te wachten, leidt geen twijfel. 'Lost Channels' bulkt van de mooie, oprechte muzikale momenten en is een plaat die dringend moet ontdekt worden. Laat in de nasleep van deze groep dan meteen ook maar een andere lichting Canadese folkpopbands de nodige aandacht krijgen.

Meer over Great Lake Swimmers


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.