In de bakermat die Groot-Brittannië voor de brassbands is, zijn jeugdvarianten van deze orkestvorm niet echt een zeldzaamheid. België moet het doen met Young Willebroek en dat is het dan, een brassband aan de een of andere muziekschool niet te na gesproken. Toch zijn ook hierin verschillen merkbaar: Young Brassband Willebroek houdt zich zoveel mogelijk aan een standaardformatie, terwijl nogal wat Britse jeugdbrassbands met een driemaal zo grote bezetting voor de dag komen.

Dat leidt er natuurlijk toe dat zo’n orkest vol enthousiaste welpen onmogelijk even compact kan klinken, en daarom klinkt het titelnummer van de hand van dirigent Philip Harper zelf nooit zo strak als de opname van de Cory Band op het eerder gerecenseerde Regionals 2010. Het is echter bijzonder onfair om deze jeugdband aan een vergelijking met de Europese en wereldkampioen klakkeloos te onderwerpen. Men kan niet ontkennen dat deze muzikanten met deze cd, opgenomen ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van dit ensemble uit Zuid-Oost Wales, een straffe prestatie hebben afgeleverd waar volwassen orkesten een punt kunnen aan zuigen.

In de prachtige maar veeleisende opener, de mars ‘Castell Caerfilli’ van T.J. Powell, worden de muzikanten eveneens tot het uiterste gedreven. Met onder meer ‘Caravan’, het bekende filmthema van ‘633 Squadron’, de rugbytune ‘Sosban Fach’ en de oude Queen-hit ‘Don’t Stop Me Now’ blijft het voor de rest eerder luchtig. Verwacht rustige en pretentieloze amusementsmuziek, voor de fun maar tegelijk met liefde gebracht. Toch zijn er nog twee uitdagende werken te beleven, te beginnen met de filmmuziek van ‘Zulu: The Battle At Rorke’s Drift’, met Matthew Routley als verteller. Deze bassist is daarmee niet aan zijn proefstuk toe, hij vervulde die rol eerder voor Paul Lovatt-Coopers ‘Immortal’ bij zijn vaste band, Black Dyke. Met ‘Renaissance’ van Peter Graham eindigt deze cd zoals die begon: een hoogtepunt. ‘Renaissance’ was bedoeld als vervolg op Grahams innemende ‘Shine As The Light’. Opvallend zijn de mooi gebrachte euphonium- en cornetsolo, waarbij de eerste sterk aansluit bij het mysterieuze karakter van het begin. ‘Renaissance’ zal echter nooit dezelfde status als zijn voorloper krijgen, hét werk bij uitstek dat een brug sloeg tussen de bijbels geïnspireerde muziek van de Salvation Army en de seculiere brassbandwereld.

Meer over Greater Gwent Youth Band


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.